Çarşıdan aldım 2 bin 600 dolar, eve geldim 1 milyon dolar
Edvard Munch'un başyapıtı 'Çığlık' 1994'te çalındığında Norveç'te ulusal bir felaket olarak tanımlanmıştı. Tabloyu çalan Paal Enger, 57 yaşında hayatını kaybetti. Onun iddiası 'Çığlık'ın bu kadar tanınmasının sebebi bu hırsızlık olayı ve kendisiydi.
Paal Enge, gelecek vadeden bir futbolcuydu. Ülkesi Norveç’in Valerenga takımının altyapısında futbol oynarken en çok öykündüğü futbolcuysa Arjantinli efsane Diego Armando Maradona’ydı. 1967 doğumlu genç futbolcu, Norveç liginin iddialı takımlarından Valerenga’da forma şansı buluyordu. Hatta UEFA Kupası maçına dahi çıkmışlığı vardı. 1991 yılına gelindiğinde işler onun istediği gibi gitmemeye başlamıştı. Futbolda istediği seviyeye ulaşamayacağına kanaat getirmişti.
Profesyonel futbolcu olarak adını dünyaya duyuramayan Paal Enger, profesyonel bir hırsız olarak adından söz ettirmeyi başardı. 1994’te Norveç’in büyük ressamı Edvard Munch’un başyapıtı ‘Çığlık’ tablosunu üç suç ortağıyla birlikte çaldığında büyük sansasyon yarattı. Eser, ülkenin en sevilen tablolarından biriydi. Norveç Ulusal Galerisi’nden çalınan tablonun bulunması için ülke seferber olurken bu özverili bulma macerası sayesinde dünyanın da gözü, kulağı buraya çevrilmişti.
Aslında bu, Paal Enger’in ilk hırsızlığı da değildi. Enger 1988’de yani henüz futbolcuyken de Oslo’daki Munch Müzesi’nden ressamın ‘Aşk ve Acı’ isimli tablosunu çalmıştı. Ancak bu suçtan ötürü uzun süreli bir ceza almamış ve futbol yaşamına devam etmişti. Fakat Enger, sonrasında bir dizi soyguna daha karıştı ki bunların en büyüğü yine Munch’e ait ‘Çığlık’ tablosu oldu. Kısa bir süre sonra yakalanan Enger, ömrünün neredeyse yarısını hapiste geçirdi.
Konuk evini andıran standardıyla bilinen Norveç’teki hapishanelerden birinde günlerini geçiren Enger, 2007 yılında ressam olmaya karar verdi. Bu süre zarfında da toplamda 17 tabloyu çalmakla suçlanıyordu. Enger, çaldığı dışavurumcu tablolardan etkilenmişti belli ki. Hapisteyken resmetmeye başladığı tablolarda dışavurumcu ve soyut motifler kullandı. Profesyonel hırsız, ülkesi Norveç’te bu kez de sanatıyla gündeme geliyordu.
2012’de verdiği bir röportajda Edvard Munch’un ‘Çığlık’ tablosunun tanınırlığını kendisine borçlu olduğunu iddia etti. Enger’e göre 1994’teki hırsızlık olayı olmasa, tablo dünya çapında tanınmayacaktı. Norveç’te insanların pek de iyi yâd etmediği Enger’in bu sözleri de tepkiyle karşılanmıştı. Enger’in röportaj verdiği 2012’de ‘Çığlık’ tablosu 120 milyon dolara iş insanı Leon Black’e satıldı. Dört farklı versiyonu bulunan tablonun satılan bu parçası, profesyonel hırsız Paal Enger’in çaldığından başkası değildi.
Futbolculukla başlayan gençlik yılları daha 20’li yaşların başında profesyonel hırsızlığa sürüklenen Paal Enger, 57 yaşında Norveç’te öldü. Ölümü hakkında herhangi bir detay açıklanmadı. Hatta pek çok insan bu ölümü bir hafta sonra öğrendi. Zira profesyonel hırsızın ölümü kayıtlara 29 Haziran olarak düşüldü.