Atatürk’ün ikonik fotoğrafının artık bir heykeli var

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Muharebeleri'nde Conkbayırı civarındaki bir siperde arkasında iki askerle düşmanı gözetleyen fotoğrafı, fotoğrafın çekildiği yerde heykele dönüştürülerek ziyarete açıldı.

Kültür Sanat 25 Nisan 2024
Atatürk'ün ikonik fotoğrafının artık bir heykeli var.

17 Haziran 1915’te tarihe geçen bir fotoğraf çekilmişti. Conkbayırı’nda Kurmay Albay Mustafa Kemal düşman birliklerini gözetlerken Kurmay Binbaşı Haydar Mehmet Alganer onun fotoğrafını çekmişti. Bu karenin çekildiği fotoğraf makinesi bir süredir Çanakkale’de sergilenmekteydi. Uzun araştırmalardan sonra da siperin tam yeri tespit edildi. Şimdi o siperde 17 Haziran 1915’teki ânı ölümsüzleştiren fotoğrafın yanı sıra bir de heykel var.

Yapılan titiz çalışma sonucu Mustafa Kemal Atatürk’ü arkasındaki askerlerle mevziye yaslanır vaziyette Anafartalar Ovası’ndaki düşman kuvvetlerini izlerken gösteren ve tek orijinali Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında sergilenen fotoğrafın Conkbayırı yakınlarında 9 numaralı siperde çekildiği belirlendi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı da fotoğrafın çekildiği noktaya aynı karenin anıt heykelin yaptırdı. Ziyarete açılan anıt bölgeye gelenlerin uğrak noktası haline geldi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün en bilinen fotoğraflarından

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir Atatürk’ün Çanakkale’de Anafartalar kahramanı unvanıyla tarih sahnesine çıktığını Türk milletinin kalbindeki yerini aldığını belirterek “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Savaşları sırasında Mehmetçik ile beraber büyük bir mücadele ortaya koymuş ve Çanakkale’yi geçilmez yapan o kadronun en başarılı mimarlarından biridir. Çanakkale’de ortaya çıkan inançla, kararlılıkla birlikte Kurtuluş Savaşı’na giden yollar açılmış ve Cumhuriyet Çanakkale’de kurulmuştur” dedi.

Conkbayırı’nda çekilen ikonik fotoğraf.

Kaşdemir Atatürk’ün Çanakkale Savaşları sırasında çok meşhur bir fotoğrafı olduğunu anlatarak şöyle devam etti: “Çok meşhurdur, düşmanı gözetleyen ve düşmanı takip eden bir fotoğraf. Haydar Mehmet Alganer tarafından çekilen bu fotoğrafın çekildiği yeri, 9 numaralı siperi tespit ettik ve fotoğrafı burada anıtlaştırdık. Gelen ziyaretçi Çanakkale dendiği zaman, Mustafa Kemal Atatürk’ün o popüler olan, çok bilinen pozunun nerede çekildiğini daha iyi görme imkanına sahip oluyor. İşte tam bu noktada Haydar Mehmet Alganer Atatürk’ün o meşhur pozunu çekmiş.”

“Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bunu abideleştirdik ve ölümsüzleştirdik. Mustafa Kemal Atatürk’ün hemen yanında ve arkasında kahraman Mehmetçiklerimiz, askerlerimiz var. Çünkü Atatürk o büyük işleri işte bu kahraman Mehmetçik ile silah arkadaşlarıyla beraber başarmıştı. Her zaman askerinin hep yanında ve önündeydi. İşte burada da Atatürk düşmana çok yakın olan bu hatta Mehmetçikle beraber, askerleriyle beraber en ön saftaki yerini almıştır.”

Anıtın ziyaretçilerden ilgi gördüğünü vurgulayan Kaşdemir şunları kaydetti: “Burada fotoğraf çektirmek istiyorlar. Duygu seline kapılan çok fazla ziyaretçimiz var. Gerçekten Çanakkale tarihi alanı en çok ziyaret edilen, çok merak edilen yerlerinden biri oldu. Daha çok yeni, çok özel bir çalışma oldu. Çünkü gerçekten çok hassasiyet gösterdik. Çok ihtimamlı çalıştık, kılı kırk yardık ve ortaya böyle güzel bir eser çıktı. Bütün Türk milletinin evlatlarını Çanakkale’ye bekliyoruz. Çanakkale ruhunu teneffüs etmeye, Mehmetçik’in ayak izlerinin olduğu bu topraklarda Çanakkale ruhunu daha iyi hissetmeye, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının hatıralarının olduğu bu topraklara, doğası bozulmamış, dünyanın en iyi korunmuş savaş alanı olan bu topraklara, Çanakkale tarihi alana onları bekliyor ve davet ediyoruz.”

Çanakkale’nin Balkan kahramanları ve onlara yakılan ağıtlarÇanakkale’nin Balkan kahramanları ve onlara yakılan ağıtlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.