Kurtuluş Savaşı Müzesi bir hafta boyunca ücretsiz

1. TBMM Binası ya da bugünkü adıyla Kurtuluş Savaşı Müzesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla bugünden itibaren bir hafta ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Kültür Sanat 23 Nisan 2024

Cumhuriyet ilan eden Gazi Meclis binası bir hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyaretçilerini ağırlayan başkent Ankara’daki müze meclisin açılışının 104. yılı şerefine ücretsiz gezilebilecek. Ulus Meydanı’na komşu olan yapı 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binası olarak kullanılmış, 1961 yılında müzeye dönüştürülmüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet veren müzede Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet’in ilanına ilişkin eserler sergileniyor.

1961 yılında Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne dönüştürülmüştü

18 Ekim 1924’te yeni meclis binasının açılması üzerine günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılan müzede tüm birimler taşınmıştı. Sonraki yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel merkezi ve Ankara Adliye Hukuk Mektebi olarak da kullanılan tarihi yapı 1952 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devredilmişti. Binanın bir müzeye dönüştürülme fikri ilk olarak 1957 yılında ortaya atılmıştı. 23 Nisan 1961 tarihinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adıyla ziyarete açıldı.

TBMM resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Cumhuriyetimizi ilan eden, milli iradenin tecelligahı 1. TBMM Binası (Kurtuluş Savaşı Müzesi), Meclisimizin kuruluşunun 104. yıl dönümü münasebetiyle 22-28 Nisan 2024 tarihleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Kurtuluş Savaşı Müzesine tüm halkımızı davet ediyoruz” dendi.

Bugün 23 Nisan müzikle doluyor insanBugün 23 Nisan müzikle doluyor insan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.