Mustafakemalpaşa belediyesine alternatif öğretmenler günü afişi!

Mustafakemalpaşa Belediyesi 24 Kasım Öğretmenler Günü için öyle bir afiş hazırladı ki herkes şaştı kaldı! Kaş yapayım derken göz çıkartan bir afişti. 10Haber olarak alternatifi hazırladık belki bunu kullanırlar diye!

Kültür Sanat 23 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Önümde billboarda asılmış bir afiş. Bursa Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, 24 Kasım Öğretmenler Günü için hazırlatmış. Sloganı “Bazı öğretmenlerin yeri çok ayrıdır” yazıyor. Mustafa Kemal Atatürk baş öğretmen olarak afişte en önde duruyor. Arkasında ‘Hababam Sınıfı’ndan Münir Özkul’un canlandırdığı Mahmut Hoca ile Şener Şen’in oynadığı Badi Ekrem. Bir sonraki sırada biraz uluslararası sulara açılmış afişi hazırlayan arkadaşlar. Chaki Chan! (O kim diyeceksiniz Jackie Chan, yanlış yazılmış), Yoda Hoca (Star Wars’tan Master Yoda), Ninja Kaplumbağaları’ndan Splinter Usta olarak bilinen Usta Splinter ve Hababam Sınıfı’ndan Ertuğrul Bilda’nın oynadığı Külyutmaz Necmi!

Bir belediye başkanının Öğretmen Günü’nü kutlamak için böylesi bir çabası takdire şayan! Lakin Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar ya da bu afişi hazırlayan arkadaşların sinema bilgisi biraz böylesi bir fikri hayata geçirme konusunda zayıf kalmış. Gerçi gelen uyarı ve eleştireler karşısında onlar da durumu kabullenip afişlerleri kaldırılmış ama biz 10Haber olarak alternatif bir afiş hazırlayalım dedik.

Kadın öğretmensiz afiş olur mu?

Mesela baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün yanına O’nun “Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” diye seslendiği Vurun Kahpeye filmindeki Aliye Öğretmen daha iyi yakışırdı. Üstelik seçenek de çok. Çünkü Halide Edib Adıvar’ın romanı üç kere filme uyarlandı ve sırasıyla Sezer Sezin, Hülya Koçyiğit ve Hale Soygazi canlandırdı. Böylece afişe bir kadın öğretmen girmiş de olur hani. Lakin bir kadın öğretmenle sınırlı kalmak olmaz. ‘Hayat Bilgisi’ dizisinden Perran Kutman’ın canlandırdığı Afet Öğretmen (Hoca dersek ‘Hoca camide evladım’ diyerek kızar).

Münir Özkul’un Mahmut Hoca tercihi yerinde. İyi bir eğitimci kendisi. Ama Badi Ekrem’in yerine yine Şener Şen’in ‘Gönül Yarası’ filmindeki Nazım Öğretmen daha doğru bir tercih olur. Ne de olsa bir zamanlar öğretmen olan, köy ve kasabalarda öğretmenlik yapan Şener Şen’in kendi hikayesinden izler de taşıyor bu rol.

Bay Miyagi varken Jackie Chan’e görev düşmez!

Afişi hazırlayan arkadaşlar belli ki ‘Kareteci Çocuk / The Karete Kid’in yıllar sonra yeniden çevrimini izlemişl. Oysa ‘Karateci Çocuk / The Karede Kit’in orijinalinde öğretmen personasıyla akıllarda yer edinen Pat Morita’nın oynadığı Bay Miyagi’dir. İlla bu filmdeki öğretmen kullanılacaksa Bay Miyagi daha doğru tercih.

‘Hababam Sınıfı’nda Külyutmaz Necmi aslında Öğretmenler Günü için uygun bir figür mü bilemiyoruz. Çünkü, akıllarda kopya çektirmeme çabasıyla kalan bir figür. Oysa Cüneyt Arkın’ın Öğretmen Kemal’i daha uygun düşer. Ya da Kemal Sunal’ın ‘Öğretmen’ filmindeki Hüsnü Öğretmen.

Master Yoda hiç hoca olmamıştı

Star Wars dünyasında Master Yoda’ya Usta Yoda denir ama Yoda Hoca tanımlamasına ilk defa bu afişte rast geliyoruz. Belli ki Star Wars dünyasına pek vakıf değil belediye başkanı Mehmet Kanar. Lakin yol gösterici olduğu düşünüldüğü için afişte kalabilir.

‘Ninja Kaplumbağaları’ndan Splinter Usta seçiminin biraz zorlama olduğu aşikar. Eğer o zorlamanın kapısı açılırsa kimler kimler geliyor insanın aklına. Ama illa ki Splinter Usta kullanılacaksa bari insan hali (malum değişim geçirip fareye dönüştürülmüştür) kullanılabilirdi. Belli ki, 90’ların popüler kültüründen bir öğretmen figüre ihtiyaç duyulmuş. Splinter Usta yerine önerimiz ‘Ölü Ozanlar Derneği’ndeki Robin Williams’ın canlandırdığı John Keating.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.