Mutluluğun resmi Aşiyan’da bitecek

Abidin Dino ile Güzin Dino'nun ölümsüz aşkı, Aşiyan'da kaldığı yerden devam edecek. Paris'teki mezarının kira süresi dolan Güzin Dino'nun naaşının, eşi Abidin Dino'nun Aşiyan'daki mezarına getirilmesi gündemde.

Kültür Sanat 7 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Güzin Dino - Abidin Dino çiftinin Paris'te çekilmiş bir fotoğrafı.

Dile kolay, yarım yüzyıllık tutkulu bir aşk. 1943’te Adana’da Abidin Dino’nun sürgün günlerinde evlendiği Güzin Dino ile aşkı son nefesine kadar devam etmişti. Sadece iki yıllık zorunlu bir ayrı düşmenin ardından çift 1954’te Paris’te yeniden buluşmuş ve dillere destan aşklarını yaşamaya devam etmişti. Ta ki Abidin Dino 1993’te ölene kadar. Aşkın kenti Paris’te kaldığı yerden devam bu aşkın büyük tanıkları vardı. Nâzım Hikmet, Pablo Picasso, Yves Montand, Louis Aragon ve Yaşar Kemal bu büyük isimler arasındaydı.

Abidin Dino ile Güzin Dino çifti 1950’lerden itibaren Paris’te yaşadı.

Önce Zeynep Oral Cumhuriyet’teki köşesinde ardından da İhsan Yılmaz Hürriyet’teki yazısında bu aşkı hatırlattı. Ama farklı bir konu üzerinden. Konu, 2003’te hayatını kaybeden Güzin Dino’nun Paris’teki mezar yerinin akıbetiydi. Türkiye’nin aksine Fransa’da mezar yerleri kalıcılık taşımıyor. Yani sadece belirli bir süreliğine kiralanıyor. Kira süresi dolunca da mezar yeri bir başkasına tahsis ediliyor. Abidin Dino’nun biricik aşkı Güzin Dino’nun Paris’in güneyindeki Thiais Mezarlığı’ndaki naaşı, şu sıralar benzeri bir akıbet yaşamak üzere. Zira mezarının kiralama süresi doldu. Konuyu gazeteci Ahmet Tek ‘Paris’te İsimsiz Bir Mezar‘ adlı yazısıyla gündeme getiren ilk isim oldu.

Güzin Dino’nun Paris’teki mezarı bakımsızlıktan ötürü tamamen kaybolmak üzere.

‘Haydi bu iki aşığı yeniden bir araya getirelim’

Güzin Dino’nun Paris’teki mezarı yakında bir başka cenazeye devredilebilir. Ortada ikinci bir seçenek var ki çok daha anlamlı. 50 yıl büyük bir aşkla birbirini seven bu çifti yeniden bir araya getirmek. Öneriyi yapan Zeynep Oral, Abidin Dino’nun Aşiyan’daki mezar yerini hatırlatıyor ve ekliyor “Haydi seferberliğe devam. İki aşığı bir araya getirelim”.

Bu güzel öneri herkesi duygulandırıp sevindirecek türden. Ancak ortada bir sorun var. Abidin Dino’nun naaşının bulunduğu mezar yeri aslında Rasih Nuri İleri’nin ailesine ait. İleri’nin vârisleri Güzin Dino’nun buraya defnedilmesi istememiş. Ancak hep Zeynep Oral hem İhsan Yılmaz yazılarında İleri’nin ailesine çağrılarını yineliyor. “Haydi bu iki aşığı yeniden bir araya getirelim”

Bu çağrı karşılık bulursa Abidin Dino’nun vefatından tam 31 yıl sonra iki büyük aşık yeniden kavuşacak. Güzin Dino’nun Paris’teki Thiais Mezarlığı’nda bulunan naaşının Aşiyan’a nakledilebilmesinin koşulu İleri ailesinin buna razı gelmesi. Güzin Dino,yıllar önce verdiği bir röportajda: Ayşe Morin Çakır’ın “Eşiniz gerçekten mutluluğun resmini yaptı mı?” sorusuna, “Onu bilmem ama çok mutlu olduk biz, mutlu yaşadı” yanıtını vermişti. Şimdi bu aşk, birbirlerine olan sevgileriyle bilinen kuşların yuvası anlamına gelen Aşiyan’da yeniden yaşasın. Sonsuza dek…

Yıl 1956, yer Prag, konuk Nazım Hikmet: Usta şairin yeni fotoğrafları bulunduYıl 1956, yer Prag, konuk Nazım Hikmet: Usta şairin yeni fotoğrafları bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.