Müzede bir hırsızlık daha: Bu kez British Museum çalmadı, ondan çaldılar

Bu sene adının karıştığı hırsızlık skandallarıyla kötü bir yıl geçiren British Museum'un başına gelenler bitmiyor. Müzede bir hırsızlık vakası daha yaşandı. Ama bu kez çalan müze değil; kurumu eleştirmek isteyen bir sanatçı...

Kültür Sanat 17 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
British Museum.

British Museum İngiltere’nin, üstelik sadece o ülkenin değil, dünyanın en prestijli kurumlarından. Ancak müzenin sosyal medyada bile şaka konusu olan yeni bir ‘ünü’ var: Eser hırsızlığı.

Bugüne kadar müzede yüzlerce eşya kayboldu. Bu kez ise tarihi bir madeni para çalındı. Üstelik bir sanatçı tarafından. Geçen ay Brezilyalı sanatçı Ilê Sartuzi Londra’daki British Museum’dan tarihi bir gümüş para çaldı, parayı kopyasıyla değiştirdi ve orijinalini müzenin bağış kutusuna bıraktı.

Ilê Sartuzi / Instagram

Sartuzi bu hırsızlık anlarını da Londra Üniversitesi, Goldsmiths’teki MFA tez sergisi için ‘Sleight of Hand’ adlı yedi dakikalık bir videoyla kaydetti. Artnews Paper’a konuşan sanatçı projenin “evrensel müzeler sorununu” vurguladığını ve British Museum’un “sömürgeci ve emperyalist bir sistemin temel bir parçası olduğunu” söyledi.

Kendisine ve avukatına göre Sartuzi’nin bu eylemi nesnelere dokunma veya binadan çıkarılmayla ilgili müze politikalarını ihlal etmiyor. British Museum ise bu ‘eleştirel hırsızlıktan’ memnun değil. Müze sözcüsü yaptığı bir açıklama yaptı: “Bu, ziyaretçileri tarihi parçalarla tanıştırma ve tarihle etkileşim kurma fırsatı vermeyi amaçlayan gönüllü liderliğindeki bir hizmeti kötüye kullanan hayal kırıklığı yaratan ve türev bir eylem.”

British Museum'dan çalınan 268 tarihi eser daha bulunduBritish Museum’dan çalınan 268 tarihi eser daha bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.