Dua Lipa: Bir roman okudum hayatım değişti
Washington'dan geçen nisan ayında müzede sergilenen Edgar Degas'ya ait heykele zarar veren iklim aktivistlerinden biri hapis cezasıyla karşı karşıya. Suçunu kabul eden Joanna Smith beş yıl hapis ve 250 bin dolar tazminatla yargılanıyor.
Müzelerde iklim krizine dikkat çekme için eylem yapan aktivistler artık hapis cezasıyla karşı karşıya. Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da Ulusal Sanat Galerisi’nde sergilenen Edgar Degas’ya ait ikonik balerin heykeline kırmızı ve siyah boya süren bir iklim aktivisti bu eylemi nedeniyle hapis ve para cezası alabilir. Joanna Smith isimli iklim aktivisti bölge mahkemesi tarafından kendisine isnat edilen suçu kabul etti. Sanat eserine zarar verdiğini kabul eden Smith beş yıl hapis cezası ve 250 bin dolarlık tazminatla yargılanıyor. 3 Nisan 2024’teki duruşmadan kararın çıkması bekleniyor.
27 Nisan’da Joanna Smith ve Timothy Martin adlı iklim aktivistleri boya dolu su şişeleriyle Washington Ulusal Sanat Galerisi’ne girerek kırmızı ve siyah renkli boya şişelerini çantalarından çıkarıp Degas’nın ikonik heykelinin üzerine atmıştı. İki aktivistin girişimi güvenlik görevlileri tarafından engellenmeye çalışılsa da boyalar sanat eserine bulaşmıştı. Her iki isim eylemi gerçekleştirmeden önce müze girişinde bir açıklama yapmış, Degas’nın heykelini özellikle seçtiklerini vurgulamıştı. Declare Emergency grubunun parçası olarak gerçekleştirdikleri protestoda Degas heykelinde tasvir edilen kız çocuğu ile iklim felaketi yaşanacak geleceğin çocukları arasında bağlantı kurmaya çalıştıklarını söylemişlerdi. Sanat eserine saldırıdan sonra açılan soruşturmada Smith ve Martin “Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı suç işlemek için komplo kurmak ve Ulusal Sanat Galerisi sergisine zarar vermekle” suçlandı.
Müze yönetimi boyalı saldırıdan sonra Degas’nın ikonik balerin heykelinin temizlenmesi için sergi alanından kaldırmıştı. Yapılan açıklamaya göre temizlik işlemi dört bin dolara mal oldu. Müze sözcüsü iklim aktivisti Joanna Smith’in açıklamalarından sonra “Savcılık ve FBI’ın bu ciddi vandalizm eylemini ele alma çabasını takdirle karşılıyoruz” dedi. Van Gogh’a konserve çorba, Monet’ye patates püresi fırlatılması, Mona Lisa’nın çerçevelerine eylemcilerin kendilerini yapıştırması son dönemde müzelerde yapılan bazı eylemler. Ancak bu sonuncusu ABD sınırları içinde bugüne kadar yaşanmış en dikkat çekici girişim olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan Amerikan Kongresi’nde Ohio senatörü J.D. Vance aralık ayı başlarında İklim Vandalları için Sonuçlar Yasası adlı bir yasa tasarısı sundu. Tasarıya göre sanat eserleri ve sanat eserlerinin sergilendiği alanlara zarar vermenin cezası azami iki katına çıkarılacak.