Müzeye aç gitmeyin: Seul’de bir öğrenci muzdan ibaret sanat eserini yedi

Güney Kore'de bir öğrenci, müzede gezerken Maurizio Cattelan'ın duvara yapıştırılmış bir muzu içeren 'Komedyen' eserini yedi. Öğrenci kahvaltıyı atlayıp acıktığı için muzu yediğini söylüyor ama dahası da var. Bu arada yediği muza da yabancı değiliz. Eser 120 bin dolara satılınca ilgi odağı olmuştu.

Kültür Sanat 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın “Komedyen” adını verdiği eser duvara yapıştırılmış bir muzdan ibaret.

Siz siz olun, bir müzeye gittiğinizde karnınızın tok olduğuna emin olun. Yoksa etraftaki her şey gözünüze iştah açıcı bir atıştırmalık olarak görülebilir. Bir sanat eseri bile! Tabii bu sanat eseri bantla duvara yapıştırılmış bir muz ise işler daha da karmaşık olabilir.

Seul’de bir üniversite öğrencisi, müzede gezerken acıktığı için İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın duvara yapıştırılmış bir muzu içeren eserini yedi. Daha sonra kabuğu duvara tekrar yapıştırdı.

Müze yetkilileri olayın bir anda gerçekleştiğini aktarıyor. Daha sonra öğrenciye muzu neden yediği sorulmuş. Öğrenci kahvaltıyı atladığı için acıktığını belirtmiş. Ancak neyse ki tek gerekçesi bu değil. Öğrenci, yerel bir gazeteciye verdiği demeçte, “modern bir sanat eserine zarar vermenin de, bir sanat eseri olabileceğini” düşündüğünü itiraf etmiş. Müze, öğrenciden tazminat talep etmeme kararı aldı.

Olayın ardından. Fotoğraf: Twitter

Duvardaki muz 120 bin dolara satılmıştı

Cattelan’ın muzu, yabancı olmadığımız bir eser aslında. Sanatçının ‘Komedyen’ adını verdiği, duvara bantlanmış muz eseri, 120 bin dolara satıldıktan sonra 2019’da David Datuna adlı bir performans sanatçısı da muzu yemişti. Datuna’nun muzu yediği anlar ve açıklaması da sosyal medyada viral olmuştu.

Bu arada, merak edenler için son bir not. Cattelan’ın muzu, sanatçının sergiden önce verdiği talimatlara göre her iki ila üç günde bir değiştiriliyor.

Raf gezgini: Haftanın 10 kitabıRaf gezgini: Haftanın 10 kitabı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.