Balina dili ve edebiyatı: İspermeçet balinalarının ‘fonetik alfabe’sini çözmek için büyük yarış
İrlandalı müzisyen Hozier, yapay zeka kullanımın müzik dünyasını tehdit ettiği, önlem alınmazsa da müzisyenlerin greve gitmeyi düşündüğünü belirtti. Hollywood'da dört aya yaklaşan grevi hatırlatan Hozier, benzeri bir adımın müzisyenler tarafından da atılabileceğini söyledi.
Hollywood’da son 63 yılın en büyük grevi devam ediyor. Senaristlerin ardından oyuncuların da katıldığı grev dört ayı geride bırakmaya hazırlanırken müzik dünyasında da tepkiler yükselmeye başladı. Yapay zekanın kullanımı konusunda sinema dünyasının emekçileriyle benzer kaygılara sahip olan müzisyenler bir süredir teknolojinin kötüye kullanımından şikâyetçi. Buna son örnek Andrew Hozier.
Müzisyen Hozier, yapay zekanın kendi sektörü için oluşturduğu tehdit nedeniyle greve gitmeyi düşündüğünü söyledi. İrlandalı müzisyen, BBC’nin Newsnight programına verdiği demeçte müzik endüstrisindeki benzer bir grev eylemine katılmaya istekli olduğunu söyledi. Şarkıcı, yapay zekanın “sanat tanımına uyup uymadığından” emin olmadığını da sözlerine ekledi. Müzisk dünyası yapay zekanın kendi sektörleri için oluşturduğu tehdit konusunda henüz bir adım atmış değil. Ancak bu teknoloji, şarkı yazmak ya da tanınmış sanatçıları taklit etmek için kullanılıyor.
Take Me to Church şarkısıyla tanınan Grammy adayı şarkıcı Hozier, BBC’de verdiği demeçte, “Yapay zekanın sanat olup olmadığı bence neredeyse felsefi bir tartışma. İnsan deneyimine dayalı bir şey yaratamaz. Bu yüzden sanat tanımına uyup uymadığını bilmiyorum.” dedi.
Hozier’in dikkat çektiği tehlike birkaç ay önce yaşanmıştı. İnternet ortamına yüklenen bir kayıtta The Weekend ile Drake’in düet yaptığı şarkı dikkat çekmişti. Spotify’da kısa sürede milyonlarca kez dinlenen şarkı yapay zeka üretimi olması nedeniyle Universal Music’in talebi doğrultusunda platformdan kaldırılmıştı. Fakat yaşanan tek hadise bu olmadı. Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan kayıtlarda gerçekte var olmayan şarkı yorumları hızla yayılmaya başlamıştı. Son olarak geçen hafta Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury’nin sesinden ‘Yalancı Bahar’ şarkısının yapay zekayla üretilmiş versiyonu Twitter’da yayınlanmıştı.
Hozier’in müzik dünyasında yapay zeka kaynaklı sorunlara yönelik dikkat çektiği konuşması gündemde önemli bir yer tutarken
geçen hafta Financial Times, Google ve Universal Music’in yapay zeka tarafından üretilen şarkılar için sanatçıların melodilerini ve seslerini lisanslamak üzere görüşmeler yaptığını bildirdi.