Nazi Almanyası’nda satılan bir Monet tablosu açık artırmada

Monet'nin 'Şemsiyeli Adam/ L'homme a l'ombrelle' isimli tablosu Zürih'teki bir müzenin koleksiyonundaydı. 1939'da Nazi Almanyası'ndan İsviçre'ye kaçan Yahudi tekstilci Carl Sachs'tan müzeye satılan tablo şimdi açık artırmayla satışa sunulacak.

Kültür Sanat 24 Haziran 2024
Bu tablo Sachs Ailesi'nin 1943'te ölümünden önce İsviçre'ye geldikten sonra sattığı 13 resimden biriydi.

Claude Monet’nin ‘Şemsiyeli Adam/ L’homme a l’ombrelle’ isimli tablosu yanında bir köpekle ormanlık alanda yürüyen şemsiye tutan bir adamı tasvir edrer. Monet tabloyu Paris’in bir banliyösü olan Argenteuil’de yaşarken 1875’te yaptı. Kısa sürede eleştirmenlerden tam not aldı. Tablo bugün hâlâ sanatçının başyapıtlarından biri olarak anılıyor.

Claude Monet, L'Hommeà l'ombrelle (1865-67) Image: Kunsthaus Zürich

Resim güneşli bir günde tarlada yürüyen karısı Camille ve oğlu Jean’i temsil ediyor.

Kunsthaus Zurich (Zürih’te bir müze) koleksiyonunda yer alan tablo satışa sunulacak. Müze 1939’da Nazi Almanyası’ndan İsviçre’ye kaçan Yahudi tekstilci Carl Sachs’ın mirasçılarıyla anlaşmaya vardı.

Sachs eşi Margarete ile birlikte memleketleri Breslau’nun (Polonya’nın Wroclaw kenti) önemli koleksiyonerlerindendi. İkili 1934’te İsviçre’ye taşınmadan önce içinde Monet’nin de olduğu koleksiyonlarının bir kısmını müzeye sattı. Ancak çift Almanya’yı terk ettiğinde yanlarına yalnızca 10 Reichsmark (o dönemki para birimi) almalarına izin verildi. Müzenin basın açıklamasına göre bu tablo İsviçre’ye gelişinden sadece birkaç hafta sonra Sachs’ın sattığı ilk tabloydu.

Müze yaptığı açıklamada “Sachs çiftinin geçimini güvence altına almak için kısa sürede satış yapılması gerekliydi” diyerek satışı duyurdu. Sachs ailesinin mirasçıları da durumdan memnun. Avukatları aracılığıyla yaptıkları açıklamada “Müzenin Carl Sachs’ın İsviçre’ye göç ettikten sonra satmak zorunda kaldığı bu eser için adil ve adil bir çözüm bulma konusundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Kunsthaus sözcüsü Kristin Steiner tablonun ne zaman ve nerede satılacağı kararının henüz verilmediğini söyledi. Ancak Uluslararası Müzeler Konseyi kurallarına göre satışlardan elde edilen gelirin yeniden koleksiyona yatırılması gerekiyor.

FBI'ın bulduğu Monet tablosu sahibine iade edilecekFBI’ın bulduğu Monet tablosu sahibine iade edilecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.