Nemrut Dağı’ndaki heykellerin çaresi nano kireç oldu

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı'nın'nın yüzyıllık heykelleri doğal koşullar nedeniyle yıpranmıştı. Restoratörlerin heykelleri dayanıklı hale getirmek için nano kireç dolgu kullanarak yaptığı çalışmalar olumlu sonuç verdi, heykeller onarıldı. Çalışma tüm heykellere uygulanacak.

Kültür Sanat 23 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Nemrut Dağı, 1987'de UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştı.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Adıyaman’daki Nemrut Dağı’nın yüzyıllık devasa heykelleri doğal koşullar nedeniyle yıpranmıştı. Güneş, ısı ve nemden dolayı heykellerde çatlaklar ve kırıklar oluşmuştu. Restoratörler, heykelleri nano kireç dolgu enjekte ederek heykelleri dayanıklı hale getirmek için geçen yıl eylül ayında çalışmalara başladı. Yapılan yeni açıklamalara göre nano kireç uygulaması olumlu sonuç verdi, heykellerin çaresi nano kireç dolgu oldu.

Kommagene Kralı birinci Antiochos tarafından M.Ö.1’inci yüzyılda 2 bin 206 metre yükseklikte yaptırdığı devasa heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı’nın zirvesinde çalışmalarda Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı restoratörler şırıngalarla nano kireçleri heykellerin çatlaklarına enjekte etti. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekiplerince gerçekleştirilen dolgu çalışmalarının ardından geçen sürede yapılan incelemelerde dolgunun heykellerde koruma görevi gördüğü açıklandı. Müze Müdürü Mehmet Alkan bu çalışmaların heykellerin ömrünü uzatacağını ve bölgede bulunan tüm heykellerde bu tekniğin kullanılmasının planlandığını söyledi.

Nemrut ve Göbeklitepe bu badireyi de atlattıNemrut ve Göbeklitepe bu badireyi de atlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.