Nerede o eski Coachellalar

Festival camiasının gözbebeği Coachella'da işler yolunda gitmiyor. Beklenenden az satılan biletler, sahne alacak isimlerin göz doldurmaması, ulaşım ve konaklamadaki sorunlar festivalin bu yıl beklenenin altında bir ilgi görmesine neden oldu.

Kültür Sanat 24 Nisan 2024

Lana Del Rey’in dönüşü, Gazze protestoları, No Doubt’ın yıllar sonra birleşmesi, Kid Cudi’nin sahnede ayağını kırması… Bu yılki Coachella’dan akılda kalanlar bazıları bunlar. Mahmut Orhan’ın da sahne aldığı festivalin eski popülaritesinden uzakta olduğu iddiası bir süredir gündemde. Glastonbury’nin birkaç dakikada tükenen biletleri ve müzikseverlerin büyük beğenisini toplayan programına karşın California’nın Indio çölündeki festival bu yıl, iddiasını kaybetmişe benziyor. 125 binden fazla müzikseverin katıldığı bu etkinlik dizisi bu yıl 12-14 Nisan ve 19-21 Nisan tarihlerinde düzenlendi.

Fiyatlar arttı, müzisyenler ise eskisi gibi değil

Indio Çölü’ndeki Empire Polo Club’da iki hafta sonu boyunca düzenlenen Coachella bir zamanlar programının açıklandığı gün tüm biletlerin tükenmesiyle bilinirdi. Ancak bu yıl festivalin organizatörü Goldenvoice birinci hafta sonu için 499 dolarlık genel giriş biletlerinin tükendiğini şubat ayının ortalarında duyurdu. İkinci hafta sonu için ise biletlerin satışı daha da yavaş gerçekleşti. Oysaki pandemiden sonra ilk kez 2022’de düzenlenen festivalin biletleri sadece 40 dakikada tamamen tükenmişti.

Uzmanlar Los Angeles’ın yaklaşık iki saat doğusundaki etkinliğe katılmanın yüksek maliyetinin insanları giderek uzaklaştırdığını ve bu yılki sönük programın da coşkunun azalmasına yol açtığını görüşünde. Bilet fiyatı 2013’te en düşük 349 dolarken bu yıl  499 dolara yükseldi. Bununla birlikte festival yakınlardaki kısa dönem kiralık konutların ortalama fiyatı gecelik bin dolara çıktı. Lana Del Rey, Tyler, The Creator ve Doja Cat gibi popüler isimlerin yanı sıra Ice Spice ve Lil Uzi Vert gibi tanınmış ama stadyum doldurması zor rapçilerin yer aldığı program bilet fiyatları da göz önünde bulundurulduğunda müzikseverlerin ilgisini pek cezbedemedi.

Bunda aynı dönemde pek çok yıldız müzisyenin kendi turneleri kapsamında solo konserler vermesinin de etkisi vardı. Başta Taylor Swift, Beyoncé ve The Weeknd gibi son dönemin en çok dinlenen isimleri olmak üzere her daim konserleri kapalı gişe olan Metallica gibi toplulukların halihazırda turnede olması ilgiyi o yöne çekti.

Sorun Coachella’da olmayabilir

Festivalin başlangıcından üç hafta sonra Indio’daki kısa dönemli kiralama rezervasyonlarının 48,000 olduğunu ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşüş ifade ettiğini söyleyen bir analiz firmasına göre bu fark o zamandan beri daraldı. Rock temalı Warped Tour’un kurucusu Kevin Lyman kötü gidişatın Coachella’ya özgü olmaktan ziyade sektörün genelinde olabileceğini söyledi. Ancak daha çok kabul gören bir başka görüşe göreyse Avrupa kıtasının iddialı festivallerinde bilet satış gibi sorunların pek yaşanmadığı da ortada. İngiltere’deki Glastonbury, İspanya’daki Primavera ya da Sırbistan’daki Exit gibi iddialı festivaller hem sahne alacak müzisyenler hem de katılım sayısı bakımından hallerin memnun. Geride kalan Coachella sonrası organizatörler şimdiden önümüzdeki yılın çalışmalarına başlamış durumda. Güçlü bir konser programı ve daha uygun fiyatlı biletlerin festivale olan ilgiyi artırabileceği düşünülürken ABD’deki dinleyici kitlesinin Avrupa’ya göre daha az sadık olduğu bu nedenle ilgisini özellikle daha uygun fiyatlı organizasyonlara yönlendirebileceği de ihtimaller dahilinde.

Sertab Erener her dem akustik, Sia ve Paris Hilton'dan düetSertab Erener her dem akustik, Sia ve Paris Hilton’dan düet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.