Nolan’ın kamerası yatak odasına girdi ortalık karıştı!

Sezonun iddialı filmi 'Oppenheimer'daki sevişme sahneleri yönetmenin başına dert oldu. Nolan'ın muhafazakar seyircilerini kızdıran sahnelere daha büyük tepki Hindulardan geldi. Çünkü bu sahnede Hinduların kutsal metni Bhagavad Gita'dan alıntı yapılıyor. Hindular bunu bir savaş ilanı olarak görüyor.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Yukarıdaki sahnede Florence Pugh çıplak aslında. Ama sonradan siyah bir elbise ile oyuncunun vücudu kapatılmış. Bazı ülkelerde filmin bu şekilde gösterildiği iddiası var.

Yönetmen Christopher Nolan tıpkı Steven Spielberg gibi karakterlerinin yatak odasına mesafeli bir sinemacıdır. Çektiği filmlerde bunun için kamerası yatak odasından içeri bakmaz. Lakin bu kuralını ‘Oppenheimer’ filminde bozdu. Filmi izleyenler Robert Oppenheimer ile sevgilisi Jean Tatlock’un seviştiğini izlediler. Ve tabii Nolan’ın hayranı muhafazakar seyircisiler bu sahneyi yadırgadı.

Yönetmense karakterler arasındaki ilişkinin tam anlaşılması için bu sahnenin elzem olduğunu açıklamak zorunda kaldı ve “Oppenheimer’ın hayatına baktığınızda, cinselliği, kadınlarla olan ilişkisi, yaydığı cazibe, hikayesinin önemli bir parçası” dedi. Arkasından Robert Oppenheimer’ı canlandıran İrlandalı oyuncu Cillian Murphy “O sahneler kasıtlı yazıldı. Nolan, o sahnelerin filme verim kazandıracağını biliyordu. Sahneler çok güçlü ve etkileyici ve gereksiz değil, mükemmeller” diyerek Nolan’ın aldığı kararın doğru olduğunu savundu.

Hindular çok kızgın: Bu bir savaş ilanı

Fakat iş orada kalsaydı iyiydi. Bu sahnede kutsal Hindu metni Bhagavad Gita’dan okunan sözler, Hindistan’daki bazı milliyetçi seyircilerin tepkisine neden oldu. Gelen haberler Hinduların çok kızdığı yönünde. Hindistan hükümetine bağlı kimi kişiler, filmin yönetmeni Christopher Nolan’a bir mektup bile yazdı. Yönetmeni Hundu inanışlarına saldırmakla suçladı, sahneyi  Hindu toplumuna karşı bir savaş açma olarak gördüklerini söylediler. Sahnede çıplak olan Florence Pugh’un kimi ülkelerde yapım ekibi tarafından siyah bir elbiseyle giydirildiği de önemli iddialar arasında.

Lakin bu sahnede okunan “Ben Ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” dizesi de filmin kalbini oluşturan bir söz. Hinduların bu sözün kullanılmasına itirazı yok sadece sevişme sahnesinde bu sözlerin sarfedilmesi onları kızdırmışa benziyor. Kriz nasıl aşılacak şimdilik belli değil.

Bhagavad Gita, Hindistan’ın önemli destandan Mahabarata’nın 18 bölümünden biri. Hintliler bu kitabı kutsal metinleri olarak görüyor. Ki bu metin birçok felsefeci tarafından referans verilmesiyle biliniyor.

'Barbenheimer', 'Sinema öldü' diyenleri şaşırttı: İki filmin ilk üç günlük hasılatı 511 milyon dolar‘Barbenheimer’, ‘Sinema öldü’ diyenleri şaşırttı: İki filmin ilk üç günlük hasılatı 511 milyon dolar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.