Olimpiyat önlemleri Paris’in sanat hayatını felç etti

Yarın resmen açılışı yapılacak olan Paris 2024 Olimpiyatları için alınan önlemler şehirdeki müze ve galerileri ziyaret etmek isteyen izleyicilere büyük zorluk yaşatıyor. Kültür kurum yetkilileri durumdan şikayetçi...

Kültür Sanat 25 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’na geri sayım başladı. 26 Temmuz’da başlayacak Olimpiyatlar için dünyanın gözü Paris’te, ancak kentin sanat kurumları bu durumdan çok memnun değil. Zira Paris’in Saint Germain des Près bölgesindeki birçok galeri ve müze, açılış töreni için beklenmedik güvenlik önlemleri nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

Geçen hafta Paris’in merkezine sokaklar boyunca metal çitler dikildi. Çitler hem güvenlik  önlemi amaçlı, hem de yarışlara ev sahipliği yapacak nehri korumak içindi. Korunan bu alan gri bölge olarak adlandırıldı. Bölgeye girmesi gereken kişilere giriş için kullanılabilecek QR kodları verileceği açıklandı. Ancak bazı galerilerin yöneticileri kendilerine bu bilginin verilmediğini söylüyor. Galeri sahibi Laurence Esnol bunlardan biri ve durumu “Galerilere ve işletmelere saygısızlık” olarak görüyor.

Bölge çitle çevrilmeden önce Paris Valiliği işletmelerin müşteriler tarafından hala erişilebilir olacağına dair güvence verdi. Gri bölge uygulanması geçen perşembe günü başladı. Sonuç; yetkililerin verdiği güvencenin pek bir geçerliliği yok.

Görenleri şaşırtan çitler bazı yolların kapanmasına neden oldu, ayrıca yaya trafiğini yavaşlattı. Bir sanat şehri olan Paris’teki galeriler ve müzeler de bu durumdan etkilendi. ArtNews’e konuşan galeri ve müze yetkilileri sanat mekanlarına insanların gelemediğini, bu yüzden planlanan tarihten daha önce yaz tatiline çıktıklarını söyledi.

Bu bölgeye erişime ihtiyaç duyan kişilere önceden giriş için kullanılabilecek QR kodlarına başvurmaları söylendi. Bazı galeriler böyle bu uyarının kendilerine iletilmediğini söyledi.

Bir galeri direktörü “Çitlerin 28 Haziran’da uyarı yapılmadan kurulması oldukça üzücü. Çitler yaya trafiğini yavaşlattı” derken bir başka galeri sözcüsü “Kira, elektrik gibi önemli maliyetlerimiz var. Ayrıca bir şekilde müşterilerimize ulaşmamız gerekiyor” diyerek durumdan şikayet etti.

Olimpiyat ateşi Sporun Oyuncakları sergisiyle yanıyorOlimpiyat ateşi Sporun Oyuncakları sergisiyle yanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.