Olimpiyat sağolsun! Paris’te çeyrek asır sonra rüya gerçek oluyor

Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın 2000'de "3 yıl sonra Seine Nehri'nde yüzülebilecek" sözü çeyrek asır sonra Paris Olimpiyatları sayesinde hayata geçecek.

Spor 11 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fransa, Seine Nehri'nde yüzülebilmesi için 1.4 milyar euro'luk temizlik projesini hayata geçirdi.

Seine Nehri’ne girmek tekne trafiğinden kaynaklanan tehlikeler ve su kalitesinin bozukluğu nedeniyle 1923 yılından beri yasak. Dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac 2000 yılında Parislilere söz verdi: 3 yıl içinde Seine Nehri’nde yüzebileceksiniz. Yıllar yılları kovaladı. Chirca 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldı. 2019’da hayatını kaybetti. Chirac’ın sözü havada kaldı. Ta ki 2024 Olimpiyat Oyunları’nı Paris alana kadar…

Hidalgo, Seine’de suya girmenin Paris Olimpiyatları’nın en büyük mirası olacağını söyledi.

Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Seine Nehri’nden 2024 Paris Olimpiyatları’ndan sonra 2025’te yüzmeye açılacağını söyledi. Başkan’ın verdiği bilgiye göre, Paris’in merkezindeki Ile Saint-Louis’in karşısında, batıda 15. bölgede Quai de Grenelle ve doğu 12. bölgede Bercy’de bulunan alanlar halka açılacak. Nehir üzerine duba ve şamandıra konularak yüzülecek yerler belirlenecek. Cankurtaranlar nehir kenarında görev yapacak. Nehir kenarında denize girenlerin üstünü değiştirebileceği kabinler yapılacak. Ayrıca söz konusu yerlerde duş bulunacak. Eşyaların saklanabilmesi için güvenlikli alan oluşturulacak. Halka açıldıktan sonra Seine’de her gün kapsamlı testler yapılacak. Su kalitesi düşerse nehre girmek yasaklanacak. Özellikle şiddetli yağış dönemlerinde bunun olmasından korkuluyor.

Brezilya'da Neymar'a 'evine izinsiz göl yaptırma' cezası: 3.3 milyon dolar!Brezilya’da Neymar’a ‘evine izinsiz göl yaptırma’ cezası: 3.3 milyon dolar!

Hidalgo, Paris’te yüzmenin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın ‘büyük mirası’ olacağını söyledi. Yetkililer, gelecekte Paris’in bunaltıcı yaz sıcaklarıyla karşı karşı kalacağını, 2050’de 50 derece üzerinde ısılar görülebileceğini öngörüyor. Bu yüzden Fransa başkentinde suya girme imkanının gelecekte kenti daha yaşanabilir hale getirebileceği düşünülüyor.

2022’de Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olarak yarışan Hidalgo, ayrıca soslal medya hesabından yardımcılarının suya girdiği görüntüye yayınladı ve “Yakında sıra sana ve bana gelecek” dedi.

Kylian Mbappe’den babasının memleketine ziyaret: Adeta arkasında orduyla gittiKylian Mbappe’den babasının memleketine ziyaret: Adeta arkasında orduyla gitti

7 yıldır süren 1.4 milyar euro’luk temizlik projesi

Paris Olimpiyatları’nda Seine nehri açılış törenine, yüzme ve triatlon yarışlarına sahne olacak. Olimpiyatları Fransa’nın almasından sonra Seine’de 1,4 milyar euroluk bir temizlik projesi başlatıldı. Projede evlerin, teknelerin ve işyerlerinin atık sularını nehre boşaltmaması sağlandı. Kanalizasyon arıtma tesisleri iyileştirildi. Yağmurdan sonra bakteri dolu atık suyun nehre dökülmesini önlemek için büyük depolama havuzları inşa edildi. Bu dev proöe meyvelerini vermiş gibi gözüküyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.