‘Ömer’den ‘Kızıl Goncalar’a selam var!

Star TV dizisi ‘Ömer’ son bölümünde tarikatlara yönelik “Bırak bu hurafeleri, sen insanları Allah ile aldatıyorsun” sözleriyle, RTÜK'ün ceza kestiği 'Kızıl Goncalar' dizisine selam gönderdi. Fox TV dizisi 'Kızıl Goncalar' tarikatların hedefindeydi.

Kültür Sanat 11 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Özgü Namal ve Özcan Deniz’in başrollerini paylaştığı ‘Kızıl Goncalar’ yayınlanan ilk bölümünün ardından tarikatların yoğun baskısına uğramış ve dizinin yayından kaldırılması için kampanya başlatılmıştı. Afişlerine yapılan saldırıların yanı sıra dizinin çekim izinleri de iptal edilmişti. RTÜK de inceleme başlattığını duyurmuş, Fox TV’ye hem idari para cezası hem de yayın durdurma cezası vermişti. ‘Kızıl Goncalar’ın üçüncü bölümü hâlâ yayınlanmadı.

‘Kızıl Goncalar’ ile aynı gün yayınlanan Star TV dizisi ‘Ömer’den rakip yapıma selam geldi, dizi son bölümünde tarikatların eleştirildiği bir sahneyle sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu sahnede Ömer (Selahattin Paşalı) ve imam babası Reşat’ın (Barış Falay) bir cemaat sohbetini basıyor.

Nureddin Efendi isimli hoca topluluğa kadınlar için aşağılayıcı şu sözleri söylüyor:

“Kadınlar yapısı itibariyle iradesi zayıf varlıklardır. Şeytan bu dünya hayatının süsünü kullanarak onları kandırır. Sokaklar okullar kadınlarımız, kız çocuklarımız için güvenilir yerler değildir. Eğer kadınlarınızı, kız çocuklarınızı kendi hallerinize bırakırsanız bu yoldan çıkmak demektir. Ahlaksızlığa göz yummak demektir. Bir de bakmışsınız ki dehşetli bir facianın tam ortasındasınız. Bu yüzden kadınlarınızı, kızlarınızın üzerinden elinizi çekmeyeceksiniz. Ailenize ve sahip olduğunuz kadınlarınıza söz geçireceksiniz.”

‘Sen insanları Allah’la aldatıyorsun’

Bu sözler üzerine Reşat karakteri sözde hocaya ve sözlerine şöyle yanıt veriyor:

“Bırak bu hurafeleri Allah’tan korkmaz kuldan utanmaz Nurettin Efendi… Sen insanları Allah’la aldatıyorsun, sözüm ona din adına konuşup Kur’an’a aykırı şeyler anlatıyorsun. Senin gibiler yüzünden bu din tanınmaz, yaşanmaz hale geldi. Her yaştan insanı, en çok da gençleri soğuttunuz dinden… Din adına konuşacaksan Allah’ın kitabını anlatacaksın, hurafeleri değil… Dünya nimetleri ve gösterişe gelince asıl senin gibiler bunlara kanar. Bu evler, arabalar, korumalar… Gerçek inananlar din adına sadece Allah’ın kelamına inanır ve dinde sadece onun elçisini örnek alırlar… Allah’tan başka kimseye kulluk etmezler… Ey Müslümanlar uyanın, bunların sizi aldatmasına İzin vermeyin. Gerçekleri görün, hakikati kaynağında, Kur’an-ı Kerim’de arayın.”

Bu sahnenin ardından başrol Ömer karakteri konuşmayı devralıyor, o da şunları söylüyor:

“Siz de gerçekleri görün! Hakikati kaynağında, Kuran-ı Kerim’de arayın, bu şatafatın içinde değil. Bu insanlar din adına bu kadar konuşup neden Allah’ın kitabından söz etmiyor? Neden bir tane olsun ayet okumuyorlar diye bir sorun kendinize. Çünkü bu anlattıkları uydurmaların Kuran’da hiçbir yeri yok!”

Bu sahnenin ardından izleyiciler sosyal medya hesaplarına koştu, dizinin bu sahnesiyle ilgili yorumlar paylaştı. Birçoğu ‘Kızıl Goncalar’ın yayınının durduğu dönemde dizideki sahnenin anlamını dile getiren yorumlar yaptı.

'Kızıl Goncalar' yayınlanmadı, dizi cezaya Atatürk'lü sahne ile cevap verdi‘Kızıl Goncalar’ yayınlanmadı, dizi cezaya Atatürk’lü sahne ile cevap verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.