Önce deprem sonra sel atlattı: Şanlıurfa’da müzeler ziyarete açılıyor

Şanlıurfa'da 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan selden etkilenen Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi 11 ay sonra ziyarete açılacak.

Kültür Sanat 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Şanlıurfa’da 6 Şubat depremlerinin ardından sağanak yağış ve sel yaşanmıştı. Şanlıurfa Belediyesi bunun yakın geçmişin en büyük sel felaketi olduğunu açıklamıştı. 20 kişinin hayatını kaybettiği 15 Mart’taki selde Şanlıurfa Müze Kompleksi içindeki Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik müzelerinin bodrum ve zemin katları da etkilenmişti.

Tadilat nedeniyle ziyarete kapatılan müzeler 11 ay sonra yeniden kapılarını açıyor. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Anadolu Ajansı’na çalışmaların bir an önce tamamlanması için yüklenici firma ve ilgili bakanlıkla sürekli irtibatta olduklarını söyledi, “Esasen yüklenicinin henüz süresi olmasına rağmen, yani iş biraz daha devam edecek olmasına rağmen teknik olarak gerekli tedbirler alınıp buraları ziyarete açma konusunda şubat ayı içinde adım atmış olacağız” dedi.

Eserlerde zarar yok

Eserlerin zarar görmediğini söyleyen Şıldak güncel durumu “Bir kısmı, tabii alt katta bulunanlar etkilenmiş olsa da çok hızlı müdahaleyle bunlar da kurtarıldı. Temizlikleri yapıldı ve şu an sergilenmeye, teşhire hazır vaziyetteler” diye anlattı.

Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ ise müzelerin depremden değil selden etkilendiğini söyledi. Tadilat sürecini şu sözlerle anlattı:

“Mayıs ayında başlatılan onarım çalışmalarında çok hızlı yol alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özellikle bölge illerden müzenin eserlerinin yeniden hazırlanmasına, tasnifinin yapılmasına, temizlenmesine yönelik büyük destek sağlandı. Bölge illerden, Ankara’dan, İstanbul’dan alanında uzman restoratör arkadaşlarımız Şanlıurfa Müzesi’ne geldi ve selden etkilenen eserlerin temizlenme ve tasnif çalışmalarına başladılar. Kısa süre içinde aslında eserlerimizin hepsini toparlayarak güvenli yere aldık. Bu alanlarda gerekli temizleme, tasnif, sayım işlemlerini tamamladık ve güvenli yerde eserlerimizi muhafaza etmeye devam ediyoruz.”

Şubat ayı içinde açılacak

Uludağ müzelerin onarımı için son tarihin Kasım 2024 olduğunu, ancak bölge turizmine büyük katkı sağlayan Şanlıurfa Müzesi’nin bir an önce ziyarete açılmasına için büyük emek harcandığını söyledi. Müzenin Şubat ayı içinde açılacağını söyleyen Uludağ çalışmaların devam edeceğini de açıkladı.

Süleymaniye'nin tarihi dükkanları İstanbul Tasarım Müzesi olduSüleymaniye’nin tarihi dükkanları İstanbul Tasarım Müzesi oldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.