Önünde bir kova, üzerinde plastik bir örtü: Rembrandt’ın tablosu yağmur kurbanı

Berlin'deki Gemäldegalerie'ye giden bir ziyaretçi, Hollandalı ressam Rembrandt'ın ünlü bir tablosunu görmek isterken tablonun plastik bir örtüyle kaplandığını ve hemen önünde bir kova olacağını tahmin etmezdi. Berlin'deki şiddetli yağmur, Rembrandt'ın tablosuna zarar vermiş olabilir.

Kültür Sanat 27 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
382 yıllık tablo yağmurdan hasar gördü mü sorusu hala yanıtsız. Fotoğraf: David Grubbs/Twitter

Biz yaz sıcaklarıyla baş etmenin yollarını ararken Berlin’de durum çok daha farklı. Öyle ki Berlin’deki şiddetli yağmur, Hollandalı ressam Rembrandt’ın eserlerini bile ıslattı. Ve bu durum tamamen tesadüfen fark edildi…

Brooklyn College müzik profesörü David Grubbs, 23 Haziran’da Berlin’deki Gemäldegalerie’yi ziyaret ettiği sırada Rembrandt’ın ‘The Mennonite preacher Cornelis Claesz Anslo and his wife Aeltje Gerritsdr Schouten’ (1641) adlı tablosunu, ince bir plastik örtüyle kaplanmış halde fotoğrafladı. Tablonun hemen yanında ise beyaz bir kova bulunuyordu.

‘Görüntü beni strese soktu’

Grubbs, müzeyi saat 16:00 civarında ziyaret ettiğini ve Rembrandt’ın eserlerinin yer aldığı odada sızan bir tavan fark ettiğini söyledi. Düzenli bir damlama sesi duyduğunu söyleyen Grubbs, damlayan suların 382 yıllık tabloya sadece birkaç santimetre uzaklıktaki bir kovaya düştüğünü belirtti. Gördüklerinin kendisini strese soktuğunu söyledi.

Tablonun durumu belirsiz

‘Gece Bekçileri’, ‘Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi’ ve ‘Emmaus’ta Akşam Yemeği’ gibi ünlü eserleriyle bilinen Hollandalı ressam Rembrandt van Rijn’in 1641 tarihli bu tablosunda Hollandalı  rahip Cornelis Claesz Anslo ve eşi Aeltje Gerritsdr Schouten’in tasvirleri yer alıyor. Gemäldegalerie’de ise ressamın 20 tablosu ziyarete açık. Haberi ilk duyuran Hyperallergic, tablonun durumunu öğrenmek için müze yönetimine başvurduğunu ancak henüz dönüş alamadığını söylüyor.

Ehlikeyfler için İstanbul-Antalya rotasıEhlikeyfler için İstanbul-Antalya rotası

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.