Opera artık dünya mirası

UNESCO İtalyan opera şarkıcılığını İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne aldı. Afrika ülkesi Botsvana'da düzenlenen toplantıda Türkiye'den de dört gelenek somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmişti.

Kültür Sanat 9 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

UNESCO’nun Afrika ülkesi Botsvana’daki toplantısında opera severleri sevindirecek haber geldi. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetler arası Komite Toplantısı’nda kabul edilen karara göre opera söyleme geleneği Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edildi. Aryaların seslendirilmesi, opera oyunculuğu ve libretto bu kapsamın içinde yer alıyor.

UNESCO operayı İtalya adına tescil etti

Kontrollü bir biçimde şarkı söylemenin yanı sıra belirli yüz ifadeleri ve vücut hareketleriyle sahneye taşınan kombinasyon olarak tanımlanan opera İtalya adına UNESCO tarafından tescil edildi. 16. yüzyılda Kuzey İtalya’da ortaya çıkan, önce ülke içinde, sonrada da yavaş yavaş tüm Avrupa’da yayılıp popüler hale gelen bu sanat dalı altın çağını 19 ve 20. yüzyılın ilk yarısında yaşadı. Tarihte ilk konser salonların yapılmasına da bu sanat dalının gördüğü yoğun ilgi vesile olmuştu.

2011 yılında İtalya tarafından yapılan ilk başvuru sonucu yapılan incelemeler neticesinde operanın listeye dahil edilmesi hem bu ülkede, hem de dünyanın dört bir yanında opera tutkunları tarafından sevinçle karşılandı. Kararı Corriera della Sera gazetesine değerlendiren İtalyan soprano  Carmela Remigio “İtalyanca dünyada hala biraz tanınıyorsa bunu operaya borçlu” dedi.

Meşhur çapkın 'Don Giovanni' AKM'deMeşhur çapkın ‘Don Giovanni’ AKM’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.