Operanın başyapıtı ‘Faust’ ilk kez AKM’de sahnelenecek

Charles-François Gounod'nun ünlü eseri 'Faust' ilk kez AKM'de sahnelenecek. İDOB prodüksiyonuyla 9 Ekim'de sahnelenecek olan opera Goethe'nin ölümsüz eserinin bir uyarlaması. Eserde Faust rolünü Caner Akın, Berk Dalkılıç, Erdem Erdoğan ve Hüseyin Likos dönüşümlü olarak canlandıracak.

Kültür Sanat 4 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) yeni sezonda bir ilki gerçekleştirecek. Fransız besteci Charles-François Gounod’nun başyapıtı ‘Faust’, Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında 9 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) sahnelenecek. Goethe’nin ölümsüz eserinden uyarlanan opera böylece ilk kez AKM’de izleyiciyle buluşacak. Prömiyerini 19 Mart 1859 tarihinde yapan opera eseri, görkemli rejisi ve prodüksiyonu ile dikkat çekiyor. Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin bir özeti olarak kabul edilen yapıtın librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré tarafından kaleme alınmıştı.

Faust, İDOB prodüksiyonuyla sahnede

Recep Ayyılmaz’ın yönettiği ‘Faust’ şef Zdravko Lazarov yönetimindeki orkestrayla sahnelenecek. AKM’deki gösteride opera eserindeki koro şefi ise Paolo Villa. Koreografisi Beyhan Murphy’e ait eserin dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Gizem Betil, ışık tasarımı Yakup Çartık’a ait. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan eserde ihtiyar bir doktorun gençliğine duyduğu derin özlem işleniyor.

Gençliğine geri dönebilmek için uzun süre dua eden ihtiyar doktor Faust, bunun bir işe yaramadığını görünce şeytanı çağırmaya karar verir. .Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve ihtiyar doktora ne istediğini sorar; “Para mı, ün mü?” Doktor ise hiç birini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır.  Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister.

Sezon içinde de sanatseverler ile buluşacak olan eserde Faust rolünü Caner Akın, Berk Dalkılıç, Erdem Erdoğan ve Hüseyin Likos, Méphistophélès rolünü Zafer Erdaş, Tuncay Kurtoğlu, Gökhan Ürben, Marguerite rolünü Ayten Telek, Gülbin Günay, Dilruba Bilgi, Valentin rolünü Caner Akgün, Alper Göçeri, Burak Kul, Siébel rolünü Asude Karayavuz, Ayçin Sürücüer, E. Tuğba Tekışık, Wagner rolünü Çağdaş Bektaş, Burak Kul, Marthe rolünü Neslişah Pekin, Nursel D. Yazgan  dönüşümlü olarak üstleniyor.

Müzik Radarı'na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin ÖzerMüzik Radarı’na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin Özer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.