‘Oppenheimer’ Oscar’ı patlattı: Yedi ödül

13 dalda adaylığı bulunan 'Oppenheimer' En İyi Film, En İyi Yönetmen dahil yedi ödülle bu yılın Oscarlarına damgasını vurdu. Gazze'den Navalny'e kadar mesajların verildiği gecenin sürprizi Emma Stone'nun En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını almasıydı.

Kültür Sanat 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Bir yanda Gazze’deki katliama seyirci kalmayan bir tören, diğer yanda Oscar’ı açıklamak için sahneye çıplak çıkan John Cena… Kızılderili şovunun ayakta alkışlanması… Oyuncu ve yazarlar grevini örgütleyen sendika çalışanlarının sahneye çıkarılıp saygı duruşunda bulunulması… Hapishanede öldürülen Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny’nin kaybettiklerimiz bölümünde anılması…

96. Oscar Töreni özenle hazırlanmış sahne şovlarıyla değil sahneden verilen mesajlarıyla tarihe not düşmek ister gibiydi. Sunucu Jimmy Kimmel da bu duruma uygun performans sergiledi ve şakalarıyla fazla öne çıkmadı.

Yönetmen Christopher Nolan geceden ‘En İyi Yönetmen’ Oscar’ıyla ayrıldı.

Ama nihayetinde bu bir ödül töreni. Eşyanın tabiatına uygun olarak kazananlarıyla konuşulacak. Önce ilkler. Christopher Nolan ile Robert Downey Jr. ‘Oppenheimer’ ile mesleklerindeki ilk Oscarlarını aldılar. Nolan En İyi Yönetmen Oscar’ını alarak Oscarlı yönetmenlere dahil oldu. Robert Downey Jr. ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını alıp Hollywood’daki inişli çıkışlı kariyerini nihayetinde bir Oscar ile taçlandırdı.

Oppenheimer En İyi Film dahil  yedi ödül birden aldı.

‘Oppenhiemer’ zaten geceye damgasını vuran filmdi. 13 dalda adaydı ve En İyi Film dahil yedi ödüllün sahibi oldu.

Gecenin sürprizi En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nde yaşandı. Ödülün favorisi ‘Dolunay Katilleri’ndeki performansıyla Lily Gladstone’du. Ama zarftan Emma Stone adı çıktı.

Emma Stone, ‘Poor Things’deki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

10 dalda aday olan ‘Dolunay Katilleri’ ile beş dalda adaylığı bulunan ‘Geride Kalanlar’ filmleri hiç ödül alamadı. Oscar’ın favori filmlerinden ‘İlgi Alanı’ En İyi Uluslararası Film Oscar’ı, ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ ise En İyi Özgün Senaryo Oscar’ıyla geceden ödülle ayrıldı. Geçen yılın öne çıkan filmlerinden ‘Barbie’nin sekiz dalda adaylığı vardı ama sadece En İyi Özgün Şarkı Oscar’ını kazandı.

Cillian Murphy Oppenheimer’deki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu seçildi.

Gecede neler neler oldu…

🎬 En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan Cillian Murphy ödülünü “Atom bombasını icat eden adamla ilgili bir film yaptık. Öyle ya da böyle hepimiz Oppenheimer’ın dünyasında yaşıyoruz. Bu yüzden ödülü dünyanın her yerinde barışı getirmek için çalışanlara adıyorum” diyerek aldı.

🐶Messi tüm engellere rağmen geceye katıldı

‘Bir Düşüşün Anatomisi’ filminin yıldızlarından biri köpek Messi’ydi. Messi hem etkileyici performansı hem de çekimlere nasıl hazırlandığını gösteren videolarla herkesin kalbini kazandı. Ancak herkes bu durumdan memnun değilmiş.

Birden fazla yapım şirketi Messi’yi Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’ne şikayet etmiş. Gerekçe Messi’nin ilgi odağı olması nedeniyle filme haksız avantaj sağlaması. Neyse ki gerçek bir star olan Messi tüm engellere inat geceye katıldı. Ve evet, gecenin yıldızlarından biriydi. Messi’ye dair geceden bir dedikodu daha… Messi Hollywood Şöhretler Kaldırımı’nda Matt Damon’un yıldızının üstüne çişini yaparken kameralara yakalandı.

📌Filistin’e destek verenler

Billie Eilish, Mark Ronson, Ava DuVernay, Mark Ruffalo, Riz Ahmed, Mahershala Ali ve Ramy Youssef…96. Akademi Ödülleri’ne katılan bu isimlerin ortak bir özelliği vardı. Yakalarına taktıkları rozetlerle Gazze’de yaşanan soykırıma ses çıkardılar, ateşkes çağrılarını yinelediler.

Törende ödül sunan isimlerden oyuncu Ramy Youssef kırmızı halı töreninde Gazze’ye ses verdi: “Gazze için acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısı yapıyoruz. Filistin halkı için barış ve kalıcı adalet çağrısında bulunuyoruz.”

‘Bir Düşüşün Anatomisi/ Anatomy of a Fall’ ekibi tüm ödül sezonu boyunca Gazze’de yaşananların sesi olan nadir ekiplerdendi. Oyuncular Milo Machado-Graner ve  Swann Arlaud başta olmak üzere ekip Filistin bayraklı rozetleriyle kırmızı halıda yürüdü.

‘İlgi Alanı/The Zone of Interest’la En İyi Uluslararası Film Oscar’ını kazanan Jonathan Glazer gecede sahneden “Gazze” diyen ilk ve tek isim oldu. Yönetmenin “İster İsrail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, ister Gazze’de devam eden saldırılar olsun, tüm kurbanlar insanlıktan olmakla karşı karşıya” dediği konuşmasının tamamı şu şekilde:

“Tüm seçimlerimiz, şu anki durumu yansıtmak ve yüzleşmek içindi, o zaman ne yaptıklarını değil, şimdi ne yaptıklarımızı göstermek için yapıldı… Filmimiz, insanlığın en kötü haliyle nelere yol açtığını gösteriyor. Bu tüm geçmişimizi ve şimdiki zamanımızı şekillendirdi.

Şu anda, Yahudiliğimizi ve Holokost’un, birçok masum insan için çatışmalara yol açan bir işgal tarafından kaçırılmasını reddedenler olarak burada duruyoruz. İsrail’de 7 Ekim’deki kurbanlar ya da devam eden Gazze saldırısı, tüm bu insanlık dışı muameletin kurbanları, nasıl direneceğiz?”

Oscar Ödülleri’nde Gazze’deki soykırıma ses verenlerin sayısı belki azdı ancak yalnız değillerdi. Gecenin başlamasına dakikalar kala, törenin gerçekleşeceği Dolby Tiyatrosu önünde protestolar vardı. Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan protestocular ellerindeki Filistin bayraklarıyla Hollywood’u sessizliği nedeniyle eleştirdi. Kalabalık nedeniyle trafik kitlenince bazı davetliler araçlarından çıkıp golf arabalarıyla salona gitmeye çalıştı.

📌Dejavu: Sahnede çıplak bir John Cena!

Tarihler 1974’ü gösteriyor. O yılki törende bir adam çıplak bir şekilde sahneye çıkmıştı. Aradan geçen 50 yıla rağmen törenin sunucusu Jimmy Kimmel bu Oscar anısını anarak “Bugün sahneden çıplak bir adamın geçtiğini hayal edebiliyor musunuz? Bu çılgınca olmaz mıydı?” dediyse muhakkak bir nedeni olmalıydı! Ki oldu da…

Güreşçi sonra da Hollywood yıldızı John Cena En İyi Kostüm Oscar’ını sunmak için sahneye çıplak çıktı. Jena “Kostüm çok önemli. Belki de var olan en önemli şey” diyerek ödülü sundu. Ancak sonradan CNN’e konuşan bir kaynak Cena’nın “o kadar da” çıplak olmadığını açıkladı. Ünlü güreşçinin vücudunun görünmez bir şekilde kaplı olduğunu ve kendine siper ettiği zarfın bu kumaşa tutturulduğunu açıkladı.

🎬 Arni ile De Vito yıllar sonra Oscar’da buluştu

Arnold Schwarzenegger ve Danny DeVito 1988 yapımı ‘İkizler/Twins’ filminde birlikte çalıştıktan sonra bu kez Oscar Ödülleri’nde bir araya geldi. İkili En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kazanan ‘Godzilla Minus One’ı takdim etti. İkili geçmişe bir selam göndermeyi de ihmal etmedi. Schwarzenegger ve DeVito, Batman rolüyle kendilerini dövdüğü için Michael Keaton’a sahneden meydan okudular.

Resim

❤️En İyi Kadın Oyuncu adayları kucaklaşıyor

‘Nyad’ filminden Annette Bening; ‘Zavallılar’dan’ Emma Stone ve ‘Dolunay Katilleri’nden Lily Gladstone… Üç oyuncu da 96. Oscar Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü için yarışıyordu. Reklam arasında kameralara bir görüntü yansıdı. Üç oyuncu seyirciler arasında birbirlerini buldu ve kucaklaştı.

📌Ryan Gosling: O sadece bir Ken!

‘Barbie’ filmindeki Ken rolüyle her fırsatta canlandırdığı karakteri ne kadar sevip benimsediğini anlatan Ryan Gosling, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ı adaylarından biriydi. Ödülü alamadı ancak çok sevdiği Ken’i onurlandırmayı başardı. Gosling filmde de seslendirdiği ‘I’m Just Ken’ şarkısını sahnede söyledi.

📌Emma Stone ikinci Oscar’ını ağlayarak aldı

96’ıncı Oscar Ödülleri’nin en merak edilen anlarından biri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün kime gideceğiydi. Sezon boyuncu aldığı ödüllerle, ‘Zavallılar’ filmindeki performansıyla Emma Stone ödülün en güçlü adayı olsa da ‘Dolunay Katilleri’nin yıldızı Lily Gladstone da güçlü bir rakipti ve her an her şey olabilirdi…

Akademinin kararı Emma Stone’dan yana oldu. Oyuncu 2017’de ‘La La Lane’ filmindeki performansıyla aldığı ilk Oscar’ına bir yenisini daha ekledi. Emma Stone sezonun favorisi olmasına rağmen ödülü kazanacağını pek tahmin etmiyor gibi görünüyordu. Zira sahneye büyük bir şaşkınlıkla çıktı, ödül konuşmasında gözyaşlarını tutamadı. Ayrıca elbisenin yırtıldığını gösterip yakın arkadaşı Ryan Gosling’e seslendi:” Elbisem yırtıldı ve senin ‘Ben Sadece Ken’im’ performansı sırasında olduğunu düşünüyorum.”

Stone tüm ekibine, kategoride yarıştığı tüm kadınlara ve yönetmen Yorgos Lanthimos’a teşekkür etti: “”Bella Baxter rolüyle bana verdiğin ömürlük hediye için teşekkür ederim.”

Resim

📌En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan yönetmenden Ukrayna’ya selam var

Yönetmen Mstyslav Chernov, ‘Mariupol’da 20 Gün’ filmiyle En İyi Belgesel Oscar’ını kazandı. Chernov konuşmasında Rusya- Ukrayna savaşına değindi:

“Bu, Ukrayna tarihindeki ilk Oscar. Onur duydum. Ama muhtemelen bu sahnede ‘Keşke bu filmi hiç yapmasaydım’ diyecek ilk yönetmen ben olacağım. Keşke bunu Rusya’nın asla Ukrayna’ya saldırmaması, asla şehirlerimizi işgal etmemesi ile değiştirebilseydim. Tarihi değiştiremem, geçmişi değiştiremem. Ama hep birlikte, yani dünyanın en yetenekli insanlarından bazılarının arasında, rekorların düzeltildiğinden ve gerçeğin galip geleceğinden emin olabiliriz. Ve insanlar Mariupol ve can verenler asla unutulmayacak. Sinema anıları, anılar tarihi oluşturur.”

🔥Sahnede dev bir güneş!

Scott George ve Osage Şarkıcıları ‘Dolunay Katilleri’ filmiyle aday gösterildiği ‘Wahzhazhe (A Song for My People/Halkım için bir Şarkı) ile Oscar sahnesindeydi. En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar adaylığı alan ilk Kızılderili olan George’un performansına 19 şarkıcı eşlik etti. Sahne, tüm müzisyenlerin önünde toplandığı kırmızı bir zemin ve merkezde dev bir parlayan güneşle aydınlatıldı. Performansı ayakta alkışlayanlar arasında ‘Dolunay Katilleri’nin yönetmeni Martin Scorsese de vardı.

👏🏽Hollywood grevine saygı duruşu

Hollywood 2023 yılında tarihinin en büyük grevine şahitlik etmişti. Hatta bu sene Oscar Ödülleri’nin bu tarihte gerçekleşmesinin nedeni bile (normalden daha geç bir tarihe ertelendi) bu grevdi. Oyuncular ve yazarlar çalışma koşulları için yapım şirketleri ve dev stüdyolara karşı verdikleri mücadeleyi kazandı. Bu zafer Oscar Ödülleri’nde de kutlandı. Gecede oyuncu ve yazarlar grevini organize eden sendika çalışanları ayakta alkışlandı. Sunucu Jimmy Kimmel, törendeki seyircileri Hollywood grevleri sırasında yazarlar ve aktörlerle dayanışma içinde duran sahne arkası çalışanlarını da alkışlarla onurlandırmaya çağırdı.

📌 Miyazaki ikinci Oscar’ını aldı, geceye katılmadı

Japon yönetmen Hayao Miyazaki, 96. Oscar Ödülleri’nde ‘Çocuk ve Balıkçıl’ filmiyle ikinci Oscar Ödülü’nü kazandı. 2003 yılında ‘Ruhların Kaçışı/Spirited Away’ filmiyle ilk Oscar’ını kazanan yönetmen En İyi Animasyon Film ödülünü kazansa da törene katılmadı. Üstelik film ekibinden de kimse yoktu. Ödülü oyuncular Chris Hemsworth ve Anya Taylor-Joy, ödülü Hayao Miyazaki ve Toshio Suzuki adına kabul etti.

Usta yönetmen 2009’da o seneki törene ABD’nin Irak’ı işgali nedeniyle gitmediğini şu sözlerle açıklamıştı: “Akademi Ödülü için burada olmamamın nedeni, Irak’ı bombalayan bir ülkeyi ziyaret etmek istemememdi. O zamanlar yapımcım beni susturdu ve bunu söylememe izin vermedi, ama artık onu görmüyorum.” Kim bilir belki bu kadar uzun beklemeden Miyazaki, bu sene törene gelmeme nedenini de açıklar.

📌 Jimmy Kimmel’dan Trump’a taş: Hapis cezanız ne durumda?

Oscar yayınını birçok kişi izledi. Bunlardan biri de ABD eski başkanı Donald Trump’mış. Trump, sosyal medya hesabından töreni eleştirmeyi de ihmal etmedi, hedefinde gecenin sunucusu Jimmy Kimmel vardı. Paylaşımında “Jimmy Kimmel’dan daha kötü bir ev sahibi var mı?” diye sordu. Kimmel’ın cevabı da gecikmedi. Donald Trump’a karşılık vermek için törende araya girdi. Bu kez soru sorma sırası ondaydı: “İzlediğiniz için teşekkür ederim Başkan Trump. Hâlâ hapis cezanız geçmedi mi?”

📌 Godzilla’nın nihai zaferi

Godzilla sinemanın en uzun soluklu karakterlerinden biri. Ancak şimdiye kadar hiç Oscar’a gitmemişti. Serinin 37. filmi ‘Godzilla Minus One’ nihayet en iyi görsel efekt dalında ödüle layık görüldü.

📌 Aleksey Navalny’ye selam!

Rus muhalif Aleksey Navalny’nin hapishanedeki şüpheli ölümü tüm dünyanın gündemindeydi. Oscar da gündemine aldı. Törende geçen yıl yaşamını yitiren sinemacıların anıldığı bölüm onun görüntüleriyle başladı. Navalny sinemacı değil ne alaka denilebilir. Ama Navalny’nin görüntüleri geçen yıl Oscar ödülü kazanan ‘Navalny’ belgesel filmindendi. Muhalif Rus liderin Moskova’ya dönüşünden önce Berlin’de yapılan röportajdaki bir bölüm gösterildi. Söyleşide Navalny “Eğer beni öldürmeye karar verirlerse bu bizim inanılmaz derecede güçlü olduğumuz anlamına gelir” diyordu.

2024 Oscar sonuçları

📌 En İyi Film: Oppenheimer
📌 En İyi Yönetmen: Christopher Nolan (Oppenheimer)
📌 En İyi Kadın Oyuncu:  Emma Stone (Zavallılar/ Poor Things)
📌 En İyi Erkek Oyuncu: Cillian Murphy (Oppenheimer)
📌 En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Da’Vine Joy Randolph ( Geride Kalanlar / The Holdovers)
📌 En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)
📌 En İyi Kurgu: Jennifer Lame (Oppenheimer)
📌 En İyi Görüntü Yönetmeni: Hoyte van Hoytema (Oppenheimer)
📌 En İyi Özgün Müzik: Ludwig Göransson (Oppenheimer)
📌 En İyi Özgün Şarkı: ‘What Was I Made For?’ (Billie Eilish, Finneas O’Connell/Barbie)
📌 En İyi Özgün Senaryo: Justine Triet, Arthur Harari (Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall)
📌 En İyi Uyarlama Senaryo: Cord Jefferson (American Fiction)
📌 En İyi Uluslararası Film: ‘İlgi Alanı / The Zone of Interest’ (İngiltere)
📌 En İyi Animasyon: ‘Çocuk ve Balıkçık’
📌 En İyi Belgesel: ’20 Days in Mariupol’
📌 En İyi Ses: Tarn Willers, Johnnie Burn (İlgi Alanı / The Zone of Interest)
📌 En İyi Görsel Efekt: Godzilla Minus One
📌 En İyi Kostüm Tasarımı: Holly Waddington (Zavallılar / Poor Things)
📌 En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston (Zavallılar / Poor Things)
📌 En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Shona Heath, James Price, Zsuzsa Mihalek (Zavallılar / Poor Things)
📌 En İyi Kısa Animasyon:  ‘War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko’
📌 En İyi Kısa Belgesel: ‘The Last Repair Shop’
📌 En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film: ‘The Wonderful Story of Henry Sugar’ 

10Haber'den Oscar sürprizi: Ustam Seslendi Yakından10Haber’den Oscar sürprizi: Ustam Seslendi Yakından

10Haber Oscar Toto'nun galipleri10Haber Oscar Toto’nun galipleri

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.