Çanakkale’de Büyük İskender’in adını taşıyan kentte 1800 yıllık yapılar ortaya çıktı
Ordu'daki tarihi Kurul Kalesi'nde 2010 yılından bu yana devam kazılarda yaklaşık 4 bin parça tarihi eser bulundu. 2200 yıllık geçmişi bulunan kaledeki kazılarda son olarak ana tanrıça Kibele'ye ait olduğu tespit edilen heykel ortaya çıkardı.
Türkiye’nin dört bir yanında sürdürülen arkeolojik kazılarda önemli keşişfler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu kez haberler Karadeniz’den. Ordu’daki tarihi Kurul Kalesi’nde devam eden kazılarda dört binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. 2010 yılından bu yana devam eden kazıların en dikkat çekici buluntusu ise bir ana tanrıça Kibykeli. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan heykelin yaşı ise tahminen 2200. İstanbul’da konservasyonu tamamlanan heykel sergilenmek üzere Ordu’ya geri götürüldü.
Bölgedeki kazılar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 10’u arkeolog olmak üzere 35 kişilik ekiple sürdürülüyor. Kazı Başkanı Süleyman Yücel Şenyurt, gazetecilere, 2010 yılında başlayan Ordu Kurul Kalesi’ndeki kazıların 14’üncü yılını aralık ayında tamamlayacağını belirtti.
Ordu’da bu yıl devam eden kazıların Kurul Kalesi’nin idari yapılarının yer aldığı kuzey tarafında sürdürüldüğünü aktaran Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, titizlikle sürdürülen kazıda kale içerisinde çok güzel bir sarnıcın açığa çıkarıldığını söyledi. Şenyurt, yaklaşık 8 metre derinlikte ve 11 metre genişliğinde tahmin ettikleri sarnıcın ortaya çıkarılması için çalışıldığı, henüz 4 metreye kadar inildiği bilgisini verdi.
Prof Dr. Şenyurt, Ordu’daki kalenin kuzey tarafında basamaklı bir kule tespit ettiklerini, bu kulenin yanında tarihi bir kapı olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Bunların dışında yürütülen kazı çalışmaları sırasında sikke, çanak, çömlek, çeşitli silahlar, heykelcikler gibi parçaları da bulmaya devam ettiklerini söyleyen Şenyurt, bu eserlerin kazı evinde korunduğunu ifade etti.