Cumhuriyet’e armağan: İş Bankası Resim Heykel Müzesi açılıyor
Tunceli Müzesi Osman Hamdi Bey Sergisi'ne ev sahipliği yapıyor. 21 sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin temel sorularından biri şu: Osman Hamdi Bey Sivaslı bir ressam olsaydı ne tür eserler üretirdi?
Dünyada Alevilik inancına ait ritüel, eser, bilgi ve belgelerin sergilendiği tek müze olan Tunceli Müzesi açıldığında takvimler 2019 yılını gösteriyordu. European Museum Academy Luigi Micheletti Ödülleri’nde Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçilen Tunceli Müzesi’nde Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine yaklaşık iki bin tarihi eser sergileniyor.
Müze şimdi 2024 Müzeler Haftası kapsamında Osman Hamdi Bey Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Sergide Osman Hamdi Bey’in eserlerinin yanı sıra Türkiye’ye müzeciliği getiren Osman Hamdi Bey’in eserlerini yorumlayan 21 sanatçının eserleri de sergileniyor. Serginin ilginç bir sorudan yola çıkıyor: Osman Hamdi Bey Sivaslı bir ressam olsaydı ne şekilde eserler üretirdi?
Küratörlüğü Caner Kemahlıoğlu’nun yaptığı sergi kapsamında 21 sanatçı bu sorudan yola çıkarak eserler üretti. Mesela Erdoğan Paksoy ‘Geleceğin Terbiyecisi I ve II’ eserinde Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ resmindeki derviş bir çocuk olsaydı eser nasıl görünürdü sorusundan hareket ediyor.
Şerife Eşmerler ‘Yeşil Cami’de Kur’an Dersi’ eserinde yarı değerli taşlar gurubundan olan Mavi Calsedon taşı üzerine karma teknik ile yapılan çalışmada Osman Hamdi Bey eserlerinden olan ‘Yeşil Cami’de Kur’an Dersi’ni yorumluyor. Tabii Tunceli’de açılan bir serginin temasının Sivas olması şaşırtıcı gelebilir. Bunun da sebebi serginin ilk olarak Sivas’ta açılmış olmasından kaynaklanıyor. Sergi eylül ayına kadar Tunceli’de görülebilir.