Türkiye’nin ilk opera sanatçısı Nimet Vahid’in hayatı film oluyor

Osmanlı'nın entelektüel ailelerinden birinde doğdu. Dedesi Osman Hamdi Bey, Türk resmi ve arkeolojisinin öncü isimlerindendi. Nimet Vahit de Türk operasında bir ilki gerçekleştirdi. Şimdiyse hayatı beyaz perdeye uyarlanıyor. Birce Akalay başrolde.

Kültür Sanat 2 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Nimet Vahid'i Birce Akalay canlandıracak

Türkiye’nin ilk kadın opera sanatçısı Nimet Vahid’in hayatı beyaz perdeye uyarlanıyor. Gazeteci Birsen Altuntaş’ın haberine göre 1930’ların Türkiyesi’nde geçecek hikâyede sanatçıyı Birce Akalay canlandıracak. ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ adlı filmin odak noktası Türkiye’de bestelenen ilk opera olan ‘Özsoy’.  Yönetmenliğini Yağız Alp Akaydın’ın yapacağı ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filmi için hazırlık sürüyor. 1930 yıllar Türkiye’sini anlatacak olan filmin kadrosu açıklandı. BKM imzalı filmin kadrosunda yer alacal diğer isimler Salih Bademci, Ertan Saban, Çağlar Çorumlu, Ali Atay, Afra Saraçoğlu ve Melis Sezen.

Salih Bademci filmde Ahmed Adnan Saygun’a, Melisa Sezen Saygun’un eşi Mediha hanıma ve Ertan Saban da Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıracak. Ali Atay ise filmde Türkiye’nin ilk sinemacılarından Münir Hayri’yi oynayacak. Çekimleri yakında başlayacak filmin oyuncuları ilk provalara önümüzdeki hafta başlayacak.

Nimet Vahid performansını Atatürk de izlemişti

Osmanlı’nın entelektüel ailelerinden birinde dünyaya gelen Nimet Vahid, dedesi Osman Hamdi Bey’in etkisinde büyüdü. Bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Sanay-i Nefise hocalarından Mehmet Vahid beyin kızı olan Nimet Vahid, 1 Mayıs 1902’de dünyaya gelmişti. Çocukluk yıllarından itibaren Avrupa’nın farklı kentlerinde müzik eğitimi alan sanatçı, Cumhuriyet’in ilânından sonra Türkiye’ye gelip şan dersleri vermeye başladı. Bu dönemde Türkiye’nin ilk operası olan ‘Özsoy’ operasında Ulu Anne rolüyle başrollerden birini üstlenir. Ahmed Adnan Saygın’un bestelediği ‘Özsoy’un Ankara’da 1934’te gerçekleşen prömiyerini Mustafa Kemal Atatürk ve İran Şahı Rıza Pehlevi birlikte izlemişti.

1930’larda Türkiye’de şan hocalığı yapan Nimet Vahid, aldığı bir kararla 1941’de ABD’ye taşınır. Bu kararında Türkiye’de geçirdiği süre zarfında çalışmalarının hakkettiğini düşündüğü değeri görmemesine dair inancının da etkisi büyüktür. Bugün pek çok kaynakta Semiha Berksoy, Türkiye’nin ilk kadın operacısı olarak yer alsa da ondan çok önce Nimet Vahid, hem hocalığı hem de sahne performansıyla bu unvanın sahibidir. Hakkında çok az bilgi, fotoğraf ve belgenin bulunduğu sanatçı 2003 yılında ABD’de vefat eder. 101 yıllık ömrünün özellikle ABD’de geçen yıllarını gözlerden uzakta sürdürmüştür.

La Diva Turca: Türkiye'nin dünya çapında yıldızı Leyla GencerLa Diva Turca: Türkiye’nin dünya çapında yıldızı Leyla Gencer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.