Osman Kavala, Vaclav Havel Ödülü’ne aday

Gezi Davası'ndan ömür boyu hapse mahkum edilen ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılmasına hükmettiği Osman Kavala Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından her yıl insan hakları savunucularına verilen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne aday gösterildi.

Kültür Sanat 6 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Son günlerde TRT’nin ‘Metamorfoz’ dizisiyle itibar suikastına maruz kalan Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından her yıl insan hakları savunucularına verilen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne aday gösterildi.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ama yargılanma sürecinde ihlaller olduğu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin serbest bırakılmasına hükmettiği Kavala, Türkiye bu karara uymadığı için Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında krize neden olmuştu.

Diğer iki aday Polonya ve Ukrayna’dan

Kavala ile birlikte ödül için Polonyalı hukukçu Justyna Wydrzynska ve Ukrayna’nın önde gelen insan hakları savunucularından Yevgeniy Zakharov da aday gösterildi.

Vaclav Havel Ödülünü kazanan isim Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin 9-13 Ekim tarihleri arasında Strasbourg’da düzenlenecek genel kurul toplantıları sırasında açıklanacak.

Netflix'in distopyası Türkiye'nin gerçeğiNetflix’in distopyası Türkiye’nin gerçeği

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.