Oxford’dan çalınan Salvator Rosa tablosu Romanya’da bulundu

İtalyan ressam Salvator Rosa'nın dört yılı aşkın bir süre önce Oxford Üniversitesi'nden çalınan üç tablosundan ikisi bulundu. 17. yüzyıl ressamının tabloları Romanya'da ortaya çıktı. Tahminlere göre üç tablonun toplam değeri 15 milyon dolar.

Kültür Sanat 20 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Annibale Caracci 16. yüzyılda yaşamış bir ressam olarak daha çok barok üsluptan etkilenmişti. (solda) 17. yüzyılda yaşayan Napoli doğumlu Salvator Rosa özellikle manzara ve insan figürlü tablolarıyla tanınıyordu. (sağda)

Napolililerin hemşerileri olmasıyla övündükleri 17. yüzyılın önemli ressamı Salvator Rosa’nın yıllardır kayıp olan tabloları ortaya çıktı. Oxford’da sergilendiği müzeden çalınan tabloların Romanya’da olduğu tespit edildi. Karanlık ve romantik üslubuyla tanınan 1615 Napoli doğumlu ressamın tablolaro dört yıl önce çalınmış sonrasında da sırra kadem basmıştı. Oxford Üniversitesi Sanat Galerisi’nin koleksiyonuna ait üç eserinden ikisi bulunurken biri hâlâ kayıp. Uzmanlar üç tablonun toplam değerinin 15 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

Salvator Rosa tablosu Bükreş’te saklanmış

Romanya polisi, Salvator Rosa tablosunu yanı sıra Hollandalı ressam Van Dyck ve İtalyan ressam Annibale Caracci’ye ait bir eseri de elinde bulunduran kişiyi tespit etti. Ancak bu araştırmada kendilerine yardımcı olanlar da vardı. Thames Valley Polisi ve Oxford Üniversitesi Sanat Galerisi’nin küratörü Jacqueline Thalmann bu süreçte Romanya’nın başkenti Bükreş’te tabloların izini sürdü.

Tabloların bulunması sonrası konuşan Oxford Üniversitesi Sanat Galerisi küratörü Jacqueline Thalmann”Kayıp tablolar 1768’den bu yana kamuya açıktı, bu nedenle herkesin bir kez daha keyif alabilmesi ve inceleyebilmesi için onları kurtarmamız hayati önem taşıyor. Resimler koleksiyonumuzun önemli bir parçasını oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda İngiltere ve Avrupa kültürü için de paha biçilemez bir öneme sahipler. Dört yıl sonra tabloları bulmak çok güzel. Kalanının da yerini öğrenmek istiyoruz. Bulduklarımızın durumu gayet iyi” dedi.

Basquiat tablosu açık artırmaya çıkıyor: Beklenti 30 milyon dolarBasquiat tablosu açık artırmaya çıkıyor: Beklenti 30 milyon dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.