Paris’te sorunlar bitmiyor, sporcular şikayet ediyor
Paris, Avrupa'nın ilk Sufi Müzesi'ne evsahipliği yapmaya başlıyor. Sufi Kültürü ve Sanatı Müzesi'nin (Musée d’Art et de Culture Soufis) odağındaysa Mevlâna var.
Sufizmin artık bir müzesi var. Üstelik Paris’te. Fransa’nın başkentinde açılan Sufi Kültür ve Sanatı Müzesi, Mevlâna’dan günümüze sufizmi ziyaretçilere anlatmayı amaçlıyor. Sufizmin gelişiminde önemli yere sahip müzik, yazı ve sanat eserleri, ritüeller, semboller ve nesiller arasında fikir ve deneyimler Paris’in Chatou banliyösünde ziyarete açılan müzede ziyaretçileri tarihte bir yolculuğa çıkaracak. Seine nehri kıyısında 19. yüzyıldan kalma tarihi bir yapıda açılan müzeiyor. nin tüm koleksiyonu Fransa’daki Müslüman toplumunu tarafından oluşturuldu.
Müze, altı kıtada merkezleri bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Maktab Tarighat Oveyssi (MTO) Shahmaghsoudi School of Islamic Sufism’in koleksiyonlarından yüzlerce objeyi bir araya getiriyor. Müzenin müdürü Alexandra Baudelot, uzun vadeli planın “hem kamu hem de özel finansmana dayalı bir ekonomik model geliştirmek” olduğunu söylüyor.
Koleksiyonun öne çıkan parçaları arasında, Baudelot’nun “maddi bağlardan vazgeçmeyi ve ilahi bilgiyi almaya hazır olmayı” temsil ettiğini söylediği, zengin bir şekilde dekore edilmiş kaseler olan kaşkuleler de yer alıyor. Sergide ayrıca 20. yüzyıldan kalma bir hırka, altın işlemeli mor ve sarı kadife bir post ziyaretçilerin dikkatine sunuluyormev. Baudelot, “Bir ustanın öğrencisine bir post vermesi, onun artık usta olduğu anlamına gelir” diyor.
Müze müdürü Alexandra Baudelot, müzenin misyonunun önemli bir bölümünün sufizmin “evrenselliğini” ve günümüz meseleleriyle ilgisini göstermek olduğunu söylüyor. Müze, yedi çağdaş sanatçının eserlerinin yer alacağı bir sergiyle başlayarak, çağdaş sanatı koleksiyonla diyaloğa sokan bir program yürütecek. Bu sanatçılar arasında Faslı Younès Rahmoun da bulunuyor. Sanat eğitimi aldığı 1990’lı yıllardan bu yana sufi öğretilerinden ilham alan Rahmoun, Zen Budizmine duyduğu ilgi onu Mevlana ve Endülüslü filozofİbn Arabi’nin çalışmalarına yönlendirdi. Sayılar, tekrar ve ışık hem Sufizm’de hem de sanatçının pratiğinde önemli konulardır.