Paul McCartney ‘Yesterday’ın sırrını açıkladı: Meğer annesinden utanmış

Mary McCartney zevk sahibi, iyi konuşan ve güzelliğiyle de dikkat çeken bir kadındı. Geleceğin efsanesi Paul McCartney'in de annesiydi. Üstelik 'Yesterday'in varlık sebebi de oymuş.

Kültür Sanat 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Paul McCartney'in çocukluk yıllarına ait annesi Mary McCartney ile çektirdiği bir foto.

1909 yılında İngiltere’nin liman kenti Liverpool’da dünyaya gelen Mary McCartney, James McCartney ile mutlu evliliğinden Paul adında bir erkek çocuk dünyaya getirmişti. Yakalandığı kanser nedeniyle 1956’da hayatını kaybettiğinde henüz 47 yaşındaydı. Küçük oğlu Paul ise daha beş yaşında. Hayat annesini daha çok küçükken almıştı ondan. Bu sonsuz üzüntü ve özlem artık 82 yaşında yaşında olan Paul McCartney’de bir ömürdür taptaze.

Paul McCartney annesinin ölümünden dokuz yıl sonra şarkıyı yayınladı

Annesine olan sevgi ve özlemini sık sık dile getiren Paul McCartney’in bir itirafının merkezinde annesi var. The Beatles’ın artık modern çağ klasiği mertebesinde olan parçası ‘Yesterday’in arkasında sanatçının annesiyle ilgili duygularının izleri varmış. 82 yaşındaki müzisyen şarkıda geçmişte kalan bir sevgiliye değil annesi Mary’ye seslenmiş. Oysa birçok kişi şarkıda yer alan “Yanlış bir şey söyledim, şimdi dünü özlüyorum” sözünün bir ilişkinin bitmesiyle ilgili olduğunu sanıyor.

Bu şarkı Paul McCartney’nin güzelliği ve duruşuyla “havalı” diye tanımladığı annesi Mary McCartney için ölümünden dokuz yıl sonra yazılmış. A Life in Lyrics podcast’inde şarkı sözünün aslında annesini utandırdığı bir konuşmayla ilgili olduğunu söyledi müzisyen. Katıldığı programda şarkıyı yazarken çocukluğuna dair neleri hatırladığını da anlattı: “Bazen sadece geriye dönüp bakınca neyin değerli olduğunu anlarsınız. Bir gün annemi utandırdığım için kendimi çok mahcup hissettiğimi çok net hatırlıyorum. Arka bahçedeydik ve havalı havalı konuşuyordu. İrlanda kökenliydi ve hemşireydi, yani sıradan biri değildi, ortalamanın üstündeydi.”

‘Yesterday’ 1997 yılında Grammy Hall of Fame’e kabul edildi ve 2000 yılında Rolling Stone dergisi ve MTV onu tüm zamanların bir numaralı pop şarkısı seçti. Şarkı 2.200 versiyonuyla kayıtlı müzik tarihinde en çok “cover”lanan şarkılardan biri.

Yönetmen Sam Mendes'ten The Beatles için dört film birdenYönetmen Sam Mendes’ten The Beatles için dört film birden

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.