Hollanda’da Osmanlı esintisi: Vanmour sergisi açıldı
Pera Müzesi, Fransız ressam Antoine de Favray'ın 18. yüzyılda resmettiği ve dönemin İstanbul'una ışık tutan 'İstanbul Panoraması' adlı tablosuna üç boyut kazandırdı. Ünlü tablonun üç boyutlu versiyonu Pera Müzesi'nin YouTube hesabından da izlenebiliyor.
Pera Müzesi, ünlü ‘İstanbul Panoraması’na farklı bir bakış kazandırıyor. Meditopia ile geliştirilen projede, Pera Müzesi’nde sergilenen Antoine de Favray’nin 1770-1773 yılları arasında tuval üzerine yağlıboya ile resmettiği ‘İstanbul Panoraması’ tablosuna üç boyut kazandırıldı. Müzenin YouTube kanalından izlenebilen video, sanatseverleri Antoine de Favray’nin 18. yüzyılda tuvale resmettiği ‘İstanbul Panoraması’nın içinde üç boyutlu bir gezintiye çıkarırken, sanatı bilinçli farkındalık ile buluşturuyor.
Antoine de Favray’nin tuval üzerine yağlıboya ile resmettiği ‘İstanbul Panoraması’ tablosunu farkındalıkla deneyimlemeye alan açan video, kentin tarihine de ışık tutuyor. Tuvalden dijital platforma taşınan, eşsiz detaylarla dolu bu sanat eserinin içinde meditasyon müzikleri eşliğinde bir gezintiye çıkan sanatseverler, 18. yüzyıl İstanbul’una ait ayrıntıları inceleme fırsatı buluyor.
Ekranlarından yüzyıllar öncesinin İstanbul manzarasına üç boyutlu bakarken ses ve meditatif müzik eşliğinde zihinsel bir yolculuğa çıkmak isteyenler, İstanbul Panoraması’na Farkındalıkla Bakış videosunu Pera Müzesi YouTube kanalından ücretsiz izleyebilir.
Fransız ressam Antoine de Favray’nin İstanbul’da yaptığı resimler arasında panoromik İstanbul manzaraları önemli bir yere sahip. Tüm detayların son derece titizlikle işlendiği bu manzaralar, önemli bir belge niteliği taşıyor. Favray’nin, manzara eserlerini dönemin diğer Batılı sanatçılarının çoğunlukla yaptığı gibi Pera’daki elçiliklerden, özellikle de İstanbul’dayken bir süre yaşadığı Rus Sarayı’ndan bakarak resmettiği biliniyor. Sanatçının 1770-1773 yılları arasında resmettiği ‘İstanbul Panoraması’, 18. yüzyılın ikinci yarısındaki İstanbul sanat ortamına ışık tutuyor. Pera Müzesi’ndeki daimi sergi alanı ‘Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar’ bölümünde bu döneme dair çok sayıda tablo sergilenmekte.