Pierre Loti anısına mobil uygulama

Pierre Loti hayranları için geliştirilen uygulamayla Galata Köprüsü'nden başlayarak üç farklı parkur takip edilebilecek. Fransız Enstitüsü tarafından geliştirilen ve büyük yazarın adıyla anılan bu özel uygulama, 17 Haziran itibarıyla kullanıılabilecek.

Kültür Sanat 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Pierre Loti ölümünün yüzüncü yılında anılıyor.

Pierre Loti, ölümünün 100. yılında anılıyor. Institut français (Fransız Enstitüsü) Türkiye, efsanevi yazarı anmak için İstanbul’u onun izinden sürmeyi sağlayan bir mobil uygulama geliştirdi. İstanbul hayranı olan Fransız yazar Pierre Loti, 1870-1913 yılları arasında tam sekiz kez Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etmişti. Fransız Enstitüsü, geliştirdiği uygulamayla Pierre Loti’nin İstanbul’daki izinden gidiyor.

Pierre Lot’nin rotaları için mobil uygulama

Pierre Loti anısına geliştirilen mobil uygulama aracılığıyla Galata Köprüsü’nden başlayarak üç farklı parkuru takip edebilecek. İlk parkur Boğaz ve Beyoğlu hattında, ikinci parkur günümüzde Tarihi Yarımada olarak da adlandırılan Eski İstanbul’da ve son parkur ise Haliç kıyılarından oluşuyor. Uygulama yazarın İstanbul ile ilgili izlenimleri, yaşanmışlıkları ve eserleri üzerinden keşfetme imkânı sağlıyor. Çemberlitaş’ta bulunan Pierre Loti’nin evi ve Eyüp’te bulunan Pierre Loti kahvesi parkurda yer alan önemli duraklar. Pierre Loti uygulaması 17 Haziran itibarıyla kullanıma açılacak.

Galata’da kesişen üç parkur Pierre Loti’nin ziyaret ettiği, sevdiği ve yazılarında anlattığı mekanlardan oluşuyor. Apple ve Google Play Store kullanıcıları için Compactive dijital ajansı tarafından tasarlanan uygulama Fransızca ve Türkçe olarak hazırlandı. Uygulama her iki platformdan ücretsiz olarak indirilebilir.

 

Atatürk’ten büyük övgü almıştı

Fransız yazar Pierre Loti, ‘Aziyade’ (1879) ve ‘Mutsuz Kadınlar’ (1906) isimli iki romanı ve ‘Doğudaki Hayalet’ (1892) isimli duygu yüklü hikayesinde İstanbul’a duyduğu derin hayranlığı yansıtmıştı. 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk, tüm hayatı boyunca gönlünün vatanının sadık bir savunucusu olması sebebiyle “Türklerin Büyük ve Asil Dostu” olarak tanımladığı Pierre Loti’ye minnet ve şükran duygularını ifade etmişti.Pink Martini çok sevdiği ve sevildiği İstanbul'a geliyorPink Martini çok sevdiği ve sevildiği İstanbul’a geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.