Platformlarda bu hafta: Manga uyarlamasından çiçeklerin diline

Dijital platformlar dur durak demiyor. Haftanın menüsünde manga severlerin çılgınca alkışladığı 'One Piece', Sigourney Weaver'ın başrolde oynadığı 'Alice Hart’ın Kayıp Çiçekleri' var. Klasikler isteyenlere ise Blu TV'den 'Masum'u öneriyoruz... İyi seyirler

Kültür Sanat 15 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

VE NETFLIX MANGA LANETİNİ ÜZERİNDEN ATTI

One Piece

Tam 26 yıldır yayımlanmaya devam eden Eiichiro Oda’nın manga serisi, Netflix tarafından canlı çekim olarak, yani animasyon değil gerçek insanlarla çekilerek hayata geçirildi. Açıkçası bu Netflix için oldukça riskli bi karardı çünkü platform daha önce de çok popüler iki mangayı; ‘Death Note’ ve ‘Cowboy Bebop’u canlı çekim olarak uyarlamış, her ikisi de fiyasko ile sonuçlanmış ve uyarlamalar mangaların hayranlarını oldukça sinirlendirmişti.

Çok büyük hayran kitlesi olan ve kült seviyesine ulaşmış manga, bilim kurgu ve fantazi türündeki kitap ve çizgi romanları televizyona uyarlamak müthiş risklidir çünkü bu türün fanatikleri (geek olarak bilinirler, ben de onlardan biriyim) hayranı oldukları eserleri müthiş sahiplenirler, bütün replikleri ezbere bilir karakterlerinin tüm özelliklerini bir çırpıda sayabilirler.

Rekorları altüst etti

Bu kitleye bir televizyon ya da sinema filmini beğendirmek deveye hendek atlatmak kadar zordur fakat eğer beğenirlerse de en büyük kâr getirecek seyirci grubu da onlardır, çünkü sevdikleri işi onlarca kere seyreder, herkese seyrettirir, Reddit’de saatlerce tartışır ve stüdyonun çıkarttığı bütün ürünleri satın alırlar.

Netflix, üzerindeki manga lanetini ‘One Piece’ ile kırmayı başarmış gibi görünüyor. Dizi yayınlandığı ilk hafta sonunda dünya çapında 84 farklı ülkede bir numaraya yerleşerek ‘Wednesday’ ve ‘Stranger Things’in dördüncü sezonunun rekorunu kırmakla kalmadı en zor olanı da başarıp manganın fanatiklerinden geçer not aldı.

‘One Piece’, iyi kalpli, saf ve sevgi dolu genç korsan Monkey D. Luffy’nin birbirinden tuhaf ve egzantrik mürettebatıyla birlikte One Piece isimli hazineyi bulmak ve korsanlar kralı olmak için çıktığı yolculukta yaşadığı çılgın serüvenleri anlatıyor. Deniz canavarları, fantastik karakterler, palyaço kılığındaki korsanlar ve birbirinden heyecanlı maceralar ile dolu bu fantastik manga uyarlamasını, en başta gençler olmak üzere türü seven herkese tavsiye ediyorum.

* ‘Shadow and Bone’, ‘Karayip Korsanları’ ve ‘Arcane’i sevdiyseniz ‘One Piece’i beğenebilirsiniz.

ERKEK ŞİDDETİNİN BIRAKTIĞI İZLER

Alice Hart’ın Kayıp Çiçekleri / The Lost Flowers of Alice Hart

Avustralyalı yazar Holly Ringland’ın çok satan romanından uyarlanan dizi Amazon Prime’da gösterime girdi. Başrollerinde deneyimli oyuncu Sigourney Weaver ve Alycia Debnam-Carey’nin oynadığı dizi Avustralya’da geçen, bir kadın ve ailesinin hikayesi anlatıyor.

Anne ve babası ile kasabanın dışında küçük bir çiftlik evinde yaşayan dokuz yaşındaki Alice, babası tarafından şiddete maruz kalmaktadır. Bir kaza sonucu çıkan yangında Alice’in anne ve babası ölür ve küçük kız çiçek yetiştiricisi olan babaannesi ile yaşamaya başlar. Soğuk, ciddi ve mesafeli bir kadın olan June’un kendi sırları vardır. Alice bu çiftlikte büyürken yeni ailesinden çiçeklerin dilini, şifalarını ve kadın dayanışmasını öğrenir.

Temelinde erkek şiddetini ve bu şiddetin kadınlara verdiği maddi ve manevi ızdırabı konu alan hikaye doğası gereği oldukça durağan bir anlatımı seçmiş. Hikayenin kendisi, adeta merkezindeki çiçekler gibi yavaş yavaş açılıyor. Etrafımızın süper kahramanlar, zombiler ve cinayet hikayeleri ile sarıldığı bugünlerde son derece başarılı oyuncularla taçlandırılmış ve büyük bir incelikle işlenmiş bu melodram, biraz derinlere dalmak, şair Gülten Akın’ın dediği gibi “durup ince şeylere vakit ayırmak” isteyenler için adeta çölde bir vaha.

* ‘Big Little Lies’, ‘The Handmaid’s Tale’ ve ‘The Unbreakable Kimmy Schmidt’i sevdiyseniz, ‘Alice Hart’ın Kayıp Çiçekleri’ni de beğenebilirsiniz.

KLASİKLERDE BU HAFTA

Masum

“Bize klasiklerden de bir şeyler öner” köşesinde bu hafta, kimilerince Türk televizyon tarihinin en başarılı dizilerinden biri olan, ‘Masum’u tavsiye edeceğim.

Masum dizisi 2017 yılında Blu TV ve Kanal D’de 8 bölümlük bir mini dizi olarak yayınlandı.Zengin oyuncu kadrosu ile göz dolduran polisiye türündeki dizi (Haluk Bilginer, Nur Sürer, Okan Yalabık, Serkan Keskin, Ali Atay, İrem Altuğ, Bartu Küçükçağlayan) hem eleştirmenler hem de seyirci tarafından beğeni ile karşılandı.

Konusu: Emekli Başkomiser Cevdet, eşi Nermin ve oğlu Tarık ile beraber bir kıyı kasabasında yaşamaktadır. Tarık’ın eşi Emel ve abisi Taner bir trafik kazasında ölmüşlerdir. Cevdet’in eski öğrencisi Yusuf Komiser, yakın arkadaşı Taner’in esrarengiz ölümünü aydınlatmak için Başkomiser Selahattin tarafından kasabaya gönderilir. Cevdet ve Nermin’in saklamaları gereken sırların açığa çıkması artık an meselesidir.

‘Masum’un tüm bölümlerini Blutv’de izleyebilirsiniz.

Platformlarda bu ay: Bir yanda Ayzek diğer yanda MatildaPlatformlarda bu ay: Bir yanda Ayzek diğer yanda Matilda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.