Platformlarda bu hafta: Vakıf’tan Detroit’e uzanan bir yol!

Dijital platformlarda keşif zamanı! Asimov'un 'Vakıf'ın ikinci sezonu başlıyor. Justified serisinin kovboy ruhlu polisi Raylan Givens Detroit'i mesken tutuyor. Çocuklar için müjde 'Om Nom'un yeni bölümleri artık yayında...

Kültür Sanat 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Dönüştürülmüş bir Vakıf hizmeti!

VAKIF / FOUNDATION

Yaklaşık 80 yıl önce, dünyanın en önemli bilim kurgu yazarlarından biri olan Isaac Asimov bir kült haline dönüşecek olan roman serisi ‘Vakıf’ı (Foundation) yazmaya başladı.

Belirsiz bir gelecekte, trilyonlarca insanın yaşadığı Galaktik İmparatorluk dışarıdan son derece huzurlu ve müreffeh görünmektedir. Bu derece başarılı yönetilen bir imparatorluk için de lider değiştirmek son derece anlamsız olacağından imparator olayına genetik bir çözüm bulunmuştur. Yüzyıllardır hüküm süren imparator aynı anda bir çocuk, genç, olgun ve yaşlı bir adam olarak hayatta olacak şekilde düzenli olarak klonlanmakta, klonlar birbirini yetiştirmekte ve birbirlerine danışmanlık yapmaktadır.

İmparatorluk ve imparatorluğun kontrolündeki yüzlerce gezegende hayat rutin bir şekilde devam ederken birdenbire ortaya Vakıf’ın kurucusu, matematik profesörü Hari Seldon çıkar ve psikotarih bilimini kullanarak yaptığı teorik çalışmalar sonucunda 12 bin yıldır sürmekte olan imparatorluğun çökmek üzere olduğunu ortaya çıkarttığını söyler.

Psikotarih, toplulukların davranışlarının modellenebildiği durumda geleceğin tahmin edilmesine dayanan kurgusal bir bilim dalıdır. Seldon, bir grup insanla birlikte uzak bir gezegende imparatorluğun ulaştığı medeniyet seviyesini koruyabilmek için dev bir kütüphane yapmayı planlamakta böylece 12 bin yıllık medeniyet, yaşanacak savaşlar sonucunda yok olsa dahi bilim, kültür ve teknolojiyi koruyabilmek istemektedir.

Klon imparatorlar buna önce karşı çıksalar da daha sonra izin verirler. Seldon yanına genç ve dahi matematikçi Gaal ve konusunun uzmanı bilim insanlarını alarak yola koyulur.

İlhamı Roma İmparatorluğu’ndan

Asimov; Vakıf serisi için ilhamını Roma İmparatorluğu’ndan aldığını söylüyor: “Vakıf’ı yazarken esas olarak, psikotarih bilimi dediğim şeyi ifade etmeye çalıştım. Bu bir anlamda determinizm ile özgür irade arasındaki mücadeleydi. Diğer taraftan büyük bir kapsam olarak galaksiyi konu edinen bir hikâye yazmak istedim. Bunu yapmak için Roma İmparatorluğu’nu alıp onu çok daha geniş bir çerçevede yorumladım. Bu yüzden üçlemedeki toplumsal sistem Roma İmparatorluk sistemine çok benzer; hikâyemin çatısı buydu.”

Vakıf’ın handikapı fanatik hayranları olan diğer bütün eserlerlerle aynı noktada ortaya çıkıyor. Kült seviyesine ulaşmış kitaplar, filmler, oyunlar, çizgi romanlar hakkında yeni bir ürün ortaya koymak istendiğinde yapımcılar karşılarında onları binlerce parçaya ayırmaya hazır orijinal içeriğe ölümüne sadık bir fan ordusu buluyor.

‘Vakıf / Foundation’ da, kitaplardan bambaşka bir yöne çevirdiği rotası ile Asimov’un sadık hayranlarını oldukça hayal kırıklığına uğrattı ve hatta kızdırdı. Değişen tek şey konu da değil, başta filmin ana karakteri Gaal Dornick olmak üzere woke (ayık) kültürüne ayak uydurmak ve tüm farklı etnik kültür ve cinsiyetlerin temsiliyetini sağlayabilmek için Isamov’un orijinal karakterlerini de bol bol değiştirilmiş. Örneğin beyaz bir erkek olan Gaal, siyahi bir kadına dönüşmüş.

Eğer Isamov’un ve eserlerinin bir kelimesinin dahi değiştirilmemesi gerektiğini düşünen fanatik bir hayran değilseniz (öyleyseniz uzak durun) dönüştürülmüş Vakıf hikayesi size ilginç ve sürükleyici gelecektir. İkinci sezonu Apple+’da gösterime giren dizi hele de bilim kurgu seviyorsanız, evde geçireceğiniz uzun bir hafta sonunuza rahatlıkla renk ve heyecan katacaktır.

* ‘Silo’, ‘Leftovers’, ‘Star Trek’ gibi dizileri sevdiyseniz, ‘Vakıf’ı beğenebilirsiniz.

Önden çocukları alalım

OM NOM HİKAYELERİ

Üç çocuk büyütmüş bir anne olarak özellikle 3-6 yaş çocuklar için kısa bir süreliğini izleyebilecekleri yaşlarına uygun ve zararsız bir çizgi film bulabilmenin ne kadar zor bir şey olduğunu çok iyi biliyorum. Şeker delisi küçük yeşil yaratık Om Nom tam da bu yaş grubu için uygun. Bu tarz çizgi film/ çizgi dizilere olan ihtiyaç öylesine fazla ki, küçük yeşil Om Nom’cuk koca koca bütçeli rakip dizilerin arasında kendisine Türkiye ilk on sıralamasında hemen bir yer edindi bile.

Om Nom karakteri esasen bir İngiliz-Rus ortaklığı olan ZeptoLab firması tarafından ‘İpi Kes’ (Cut the Rope) oyunu için geliştirilmişti. Benim de severek oynadığım bu oyunun amacı, şeker yemeye meraklı Om Nom’u besleyebilmek için şekerin bağlı olduğu iplerden doğru olanları kesebilmekti. İlk önce son derece basit başlayan oyun seviyeler yükseldikçe oldukça zorlaşıyor, o şekeri aşağı düşürebilmek için gerçekten çok iyi düşünüp doğru stratejileri kurgulayabilmek gerekiyordu.

Oyundan diziye

‘İpi Kes’ kesinlikle küçük çocuklar için bir oyun değildi ama oyun için yaratılan kurbağayı andıran karakter bütün dünyadaki çocukların sevgisini ve ilgisini kazandı. ZeptoLab de bu ilgiyi fırsata çevirerek Om Nom için kendisine ait bir çizgi dizi hazırladı. Dizi tam 22 sezondur sürüyor.

Meraklı, oyuncu, iyi kalpli ve başkalarına yardım etmeyi seven yeşil şeker canavarı Om Nom ve ailesinin maceralarının son üç bölümü Netflix’e yüklendi. Küçük çocuklarınız ile birlikte gönül rahatlığı ile izleyebilirsiniz.

* ‘Mickey Mouse Clubhouse’, ‘Angry Birds’ ve ‘Baby TV’ programlarını seviyorsa, çocuğunuz ‘Om Nom’ı beğenebilir.

İyi dizi arayanlara soluksuz bir tavsiye

Justified: City Primeval

‘Justified’ serisi ilk olarak 2010 yılında Fx’de yayınlanmaya başlayan bir neo-westerndir. ‘Get Shorty’, ‘Jackie Brown’, ‘3:10 to Yuma’ gibi eserleri büyük bir başarı ile sinema ekranına uyarlanan Amerikalı yazar Elmore Leonard’ın, federal polis şefi karakteri Raylan Givens (Timothy Oliphant) üzerine kurulan dizinin 2015 yılına dek tam altı sezon ve 78 bölümü yayımlandı. Kendi hayran kitlesini oluşturdu ve büyük beğeni kazandı.

Orijinal dizinin final yapmasından tam sekiz yıl sonra, bir federal polisten çok bir kovboya benzeyen nevi şahsına münhasır Raylan Givens, karşımıza bu kez Kentucky’de değil Detroit’de çıkıyor

Zeki, özgüveni tavan yapmış, aşırı karizmatik ve çok yakışıklı kahramanımız Givens, boşandıktan sonra bir süreliğine kendisine emanet edilen ergen genç kızı Willa’yı yaz kampına götürürken beklenmeyen bir trafik kazasına karışır ve gelişen olayların sonucunda kendisini, bir cinayete kurban giden yozlaşmış bir hakimin katilinin peşinde, Detroit’te takılı kalmış vaziyette bulur.

Givens’ın aradığı katil, Boyd Holbrook tarafından neredeyse kusursuz bir şekilde canlandırılan psikopat Clement Mansell’dir. Tam burada dizinin kötü adamlarının, kız arkadaşları ve yakınlarının Batman kötüleri lezzetinde olduğunu ekleme ihtiyacı duyuyorum. Genel olarak tüm karakterler insanı şaşırtacak kadar derinlikli olarak yazılmış olsa da özellikle kötüler Penguen, Joker, Riddler gibi efsaneleri anımsattı bana.

Mümkünse kaçırmayın

Naçizane ne western, ne polisiye ne de aksiyon hayranıyım, bütün bunlara rağmen, Rotten Tomatoes ve Imdb puanlarının yüksekliğini gördüğüm ‘Justified: City Primeval’e bir şans tanımak isteyerek seyretmek için karşısına oturdum ve yayınlanan tüm bölümlerini izleyip bitirinceye dek karşısından kalkamadım. Sizlere çok uzun süredir ilk kez hiç tereddüt etmeden tavsiye edeceğim dizi bu olacak. Mümkünse kaçırmayın.

* ‘How to Get Away With Murder’, ’24’, ‘Bodyguard’ gibi dizileri sevdiyseniz ‘Justified: City Primeval’i beğenebilirsiniz.

Platformlarda bu hafta: Satılık hayatlar, hayaletler, tarikatlarPlatformlarda bu hafta: Satılık hayatlar, hayaletler, tarikatlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.