Polonya’da 17. yüzyıldan kalma ‘vampir çocuk’ cesedi bulundu

Arkeologlar, Polonya'da 400 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve ayaklarına kilit bağlanmış bir şekilde gömülmüş bir çocuk cesedi buldu. Dönemin inanışına göre, ölümden sonra yeniden hayata dönebileceğine inanılan 'vampirler' böyle gömülüyor. Böylece cesedin mezarda kalabileceğine inanılıyor.

Kültür Sanat 14 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kalıntıların 1600'lere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Fotoğraf: Nicolaus Copernicus Üniversitesi

Polonya’daki arkeologlar 400 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ayaklarına kilit bağlanmış bir şekilde gömülmüş çocuk cesedi buldular. Dönemin inanışına göre, ölümden sonra yeniden hayata dönebileceğine inanılan kişiler bu şekilde gömülüyor. Böylece cesedin mezarda kalabileceğine inanılıyor. Bilim insanları, bu durumun orta çağda ölülerin “vampirler” olarak tekrar hayata dönebileceği korkusu taşıdıklarını söylüyor.

‘Sakıncalı’ ölülerin ‘dirilmemeleri’ için ayaklarına bağlanan kilit. Fotoğraf: Insider

Nicolaus Copernicus Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü kazıda, 5 ila 7 yaşları arasında olduğu tahmin edilen çocuk cesedinin ayakları üçgen şeklinde bir asma kilitle bağlanmış halde bulundu. Kazı yapılan bölge, Polonya’nın kuzeyindeki Dąbrowa Chełmińska bölgesindeki nekropoliste (ölüler şehri/mezarlık) gerçekleşti.

Dışlanan ölüler bu yöntemlerle gömülüyor

Kazıları yürüten Nicolaus Copernicus Üniversitesi’nden arkeoloji profesörü Dariusz Poliński, araştırmacılarının mezarlıkta yaklaşık 100 mezar ortaya çıkardığını açıkladı. Ekip üyeleri, bu mezarların o dönem dışlanan ya da çeşitli nedenlerle Hıristiyan mezarlıklarına kabul edilmeyecek insanların gömüldüğü bir bölge olduğuna inanıyor. Poliński’ye göre birinin bu yöntemlerle gömülmesinin birkaç nedeni olabilir. Söz konusu kişi hayattayken başkalarını korkutan garip davranışları varsa ya da dışarıdan da anlaşılabilen sıra dışı bir hastalığı varsa bu şekilde yeniden hayata dönmemesi için gömülmüş olabilir. Bir diğer nedense kişinin alışılagelmemiş şekilde aniden ölmesi. Zira ani ölümler de o dönemin insanlarını korkutan şeylerden biri.

Bölgede daha önce yine ayağından üçgen bir kilitle bağlı şekilde gömülmüş ve mezardan kalkmasını engellemek için göğsüne bir orak konulmuş halde bulmuştu. Arkeologlar ayrıca çocuğun mezarlığının yakınında ve hamile bir kadına ait kemikler de buldular.

Kutsal kent Letoon, Likya tarihinin gizem perdesini aralıyorKutsal kent Letoon, Likya tarihinin gizem perdesini aralıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.