Zeus Tapınağı restore ediliyor

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan ve milâttan önce ikinci yüzyıla tarihlenen Euromos Antik Kenti'ndeki Zeus Lepsynos Tapınağı'nın ayağa kaldırılması için çalışma yürütülüyor. Karya'nın önemli yerleşimlerinden biri olan Eurosmos'un geri kalanı da arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılacak.

Kültür Sanat 20 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Eurosmos antik kentindeki Zeus Tapınağı milâttan önce ikinci yüzyıla tarihleniyor.

Zeus Tapınağı, kapsamlı bir restorasyon sürecinde. Muğla’daki Eurosmos antik kentinde bulunan binlerce yıllık tapınak çalışmalar sonrası turizme kazandırılacak. Milâttan önce ikinci yüzyılda inşa edilen tapınağın görkemi kazılarla gün yüzüne çıkarılıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, kentte yürütülen çalışmalarda kalıntıları gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Zeus Tapınağı’nda orijinale uygun restorasyon

Euromos Antik Kenti’ndeki Zeus Tapınağı’nda 12 ay boyunca çalışmaların devam ettiğini belirten Kızıl, tapınak içinde ve çevresindeki yapıların numaralandırılıp belgelendiğini belirtti. Euromos’un konumu itibarıyla Anadolu’nun en şanslı antik kentleri arasında yer aldığını ifade eden Kızıl, antik kentin Karya’nın önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti. Tapınakta yürütülen çalışmalarda blokların büyük çoğunluğunun yerlerine konulduğunu anlatan Kızıl, hepsinin orijinal yerine, antik dönemdeki metot ve yöntemlerle yerleştirildiğini söyledi.

Kızıl, antik kentte Zeus Tapınağı’nın yanı sıra Geç Roma Dönemine ait hamamda da çalışma yapıldığını belirterek, “Hamamın bütün mekanlarını ortaya çıkardık. Büyük ölçüde mozaiklerle kaplı olduğunu gördük. İyi korunamamış olsalar da bazılarında geometrik motifler, bazılarında figüratif metotlar var. Mitolojik balık motifleri bulunuyor. Bir havuz söz konusu. Ziyaretçilere bir Roma Hamamının ne şekilde olduğunu gösterecek hem bir koruma projesi hem de bir sergileme projesi yapmayı düşünüyoruz.” dedi.

Kızıl, Zeus Tapınağı dışında antik kentte bulunan agorayı da binlerce yıl önceki gibi canlandırmayı düşündüklerini vurgulayarak, “Bununla ilgili bütün restorasyon projesi aşamalarını hazırladık ve kurula sunduk. Kuruldan da geçti, şu an Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına verdik. Orada da en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Bölgesel ürünlerin haftanın muayyen günlerinde satıldığı, sergilendiği bir mekan olarak işlev vermeyi düşünüyoruz.” dedi.

10Haber antik kentleri geziyor: Knidos'dan Halikarnassos'a10Haber antik kentleri geziyor: Knidos’dan Halikarnassos’a

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.