Prensese tahliye şoku! Caravaggio freskli villadan çıkarıldı

Barok dönemin büyük ustası Caravaggio'nun tek fresk çalışmasına ev sahipliği yapan Roma'daki villa İtalya'nın gündeminde. Villa'da yaşayan Rita Ludovisi, 2018'de hayatını kaybeden eşinin önceki evliliğinden olan oğullarıyla bir süredir itilaf yaşadığı tarihi yapıdan çıkarıldı.

Kültür Sanat 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Eşinin sahibi olduğu villadan çıkarılan Rita Ludovisi, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Caravaggio’nun Roma’daki bir villada tavan freski olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu fresk, barok dönemin büyük ressamının bu alandaki yegâne çalışması olma özelliği taşıyor. Işığın ustası olarak da anılan 16. yüzyılın çığır açan sanatçısının freskine ev sahipliği yapan villa bir süredir İtalya’nın gündeminde. Caravaggio’nun Jüpiter, Neptün ve Pluto freskinin birinci kattaki küçük bir odanın tavanına resmedildiği villa, miras kavgalarının ortasında kaldı. Sonrasında da prenses olduğunu iddia eden Amerikalı sahibi, villadan çıkarıldı ve sonrasında da olaylar gelişti.

ABD doğumlu Rita Boncompagni Ludovisi, mülkün son sahibi olan merhum kocası Nicolò’nun üç oğluyla uzun süredir devam eden miras anlaşmazlığı nedeniyle tahliye kararı alınmasının ardından perşembe günü polis eşliğinde 16. yüzyıldan kalma Villa Aurora’dan çıkarıldı. Kucağındaki köpeğiyle basın mensuplarına açıklamada bulunan 73 yaşındaki Boncompagni Ludovisi  “Bunu hak etmek için ne yaptım? Neden beni buradan çıkarmaya bu kadar niyetliler?” diyerek eşinin çocuklarına veryansında bulundu.

Caravaggio’nun Jüpiter, Neptün ve Pluto’yu tasvir eden çizimi ressamın tek fresk çalışması.

2010 yılında Caravaggio imzası taşıyan freskli villaya taşındılar

2. Dünya Savaşı sonrası İtalya’da monarşinin kaldırılmasıyla birlikte soyluluk unvanları da tarih olmuştu. Ancak Ludovisi, ailevi kökleri nedeniyle bu iddiasından vazgeçmeyerek prenses unvanını kullanmaya devam ediyor. Rita Ludovisi, Caravaggio’nun tek fresk çalışmasına ev sahipliği yapan 16. yüzyıldan kalma villanın sahibi olan eşi Niccolo Ludovisi ile 2003 yılında masalsı bir düğünle dünya evine girmişti. Daha öncesinde New York’ta uzun yıllar boyunca emlakçılık yapan Rita Ludovisi, kaderine terk edilmiş olan bu tarihi yapının yenilenmesinde büyük çaba sarf etmiş ve Roma’nın merkezinde yüksek duvarlarla çevrili villaya 2010 yılında eşiyle birlikte taşınmıştı.

Marie Antoinette’in mektuplarına ev sahipliği yapıyor

Nicolò Ludovisi’nin 2018’deki ölümüne kadar villa, tarih öğrencilerine ve küçük özel tur grupların ziyaretine açıktı. Rita Ludovisi, Marie Antoinette ve 16. Louis’nin mektupları da dahil olmak üzere, evin içerdiği tarihe daha da fazla ışık tutan 150 bin belgeden oluşan dijital bir arşiv oluşturdu. Nicolò vasiyetinde karısına hayatının geri kalanında mülkte kalma hakkı vermiş ve satılması halinde gelirin kendisi ve oğulları arasında paylaştırılmasını istemişti. Ancak oğulları buna itiraz ederek yasal bir çekişmeye yol açtılar.

471 milyon dolardan satışa çıkarılmıştı

Her iki taraf da sonunda evi satışa çıkarmayı kabul etti, ancak fiyat 471 milyon euro’dan 145 milyon euroy’a düşürülmesine rağmen mülk Ocak 2022’den bu yana beş açık artırmada tek bir alıcı bile bulamadı. Ocak ayında Roma’da bir yargıç, Rita Ludovisi’nin, villaya ait bir duvarın çökmesi sonucu yan taraftaki bir sokağın kapanmasına sebebiyet vermesi üzerine, tadilatın gerektiği gibi yapmadığına hükmederek mülkten tahliye edilmesine karar verdi. Ayrıca izinsiz turlar düzenlemekle de suçlandı. Tahliye ânını, Nicolo Ludovisi’nin oğulları da izledi.

Sanatta cinsel sansür: Kraliçe Victoria’nın sarayında yonca yapraklı bir Davut heykeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.