Karadeniz’in ‘Efes’i müzesine kavuşuyor

Düzce'de bulunan ve Karadeniz'in Efes'i olarak anılan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında çıkarılan eserler kurulacak yeni müzede sergilenecek.

Kültür Sanat 29 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Prusias ad Hypium

Karadeniz’in en önemli antik kentlerinden Prusias ad Hypium’da kazı çalışmaları devam ediyor. Düzce’deki antik kentte ortaya çıkarılan arkeolojik buluntular yeni kurulacak müzede sergilenecek. Yapılan açıklamada Konuralp Bölgesi’ndeki antik kentte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında Düzce Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülen kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan bulguların tarihe ışık tuttuğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü Düzce’nin kalbi olarak nitelendirdiği Konuralp’in büyümesi ve gelişmesi amacıyla restorasyonun kazıların süreceğini söyledi. Bölgenin en önemli eserlerinden Konuralp Merkez Camisinin 23 Kasım 2022’de yaşanan depremde hasar aldığını belirten Özlü camiyi eski belediye meydanının olduğu alana taşımayı planladıklarını bildirdi.

Prusias ad Hypium antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor.

Prusias ad Hypium’da Büyük İskender heykeli

Belediye başkanı Faruk Özlü mevcut Konuralp müzesinin de depremde hasar gördüğünü belirterek “Yapılan çalışmalar neticesinde mevcut müzenin riskli yapı olduğu ortaya çıktı ve ziyarete kapalı. Konuralp’e ve tarihine yakışacak şekilde eski belediye binasının olduğu alanda bir kısım araziler kamulaştırılarak bir büyük müze yapılacak. Müze ahşap ve taş ağırlıklı olacak. Kazılarda bulunan eserler orada sergilenecek” bilgisini verdi.

Prusias ad Hypium Antik Kenti’ndeki kazılarda geçen yıl tiyatronun üst bölümünde milattan sonra ikinci yüzyıla tarihlenen 23 santimetre boyunda Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait heykel başı ve “Dionysos Kült Mekanı”nı yansıtan aslanlı mozaik bulunmuştu.

Efes'ten sonra Afrodisias da geceleri aydınlanacakEfes’ten sonra Afrodisias da geceleri aydınlanacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.