Rasoulof’un filmi dünya prömiyerini yapmadan yayın hakları satın alındı

Hapis ve kırbaç cezasının ardından ülkesini terk eden İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof'un 'Kutsal İncir Tohumu' Cannes prömiyerine gün sayıyor. Film ödülle dönecek mi bilinmez, ancak filmin ABD'deki yayın haklarını Neon satın aldı.

Kültür Sanat 20 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İranlı yönetmen Muhammed Resulof daha önce de Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü kazanmıştı.

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof belki de kariyeri boyunca en çok konuşulduğu günleri yaşıyor. Hapis ve kırbaç cezası sonrası ülkesini terk eden İranlı yönetmen şu an Almanya’da. ‘Kutsal İncir Tohumu’ adlı yeni filmi Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yarışıyor, gösterim için gün sayıyor.

Daha önce ‘Şeytan Yoktur’ filmiyle Berlinale’de büyük ödül olan Altın Ayı’yı alan, ‘İnatçı Bir Adam’ filmiyle Cannes’tan ödülle dönen yönetmen bu sene de ödül alacak mı merakla bekleniyor. Rasoulof bu filmiyle de ödül kazanırsa Cannes’dan beşinci kez ödülle ayrılacak.

Zaten filmine ilgi şimdiden büyük. ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ ve ‘Mükemmel Günler’ gibi ödüllü filmlerin de yapım şirketi Neon ‘Kutsal İncir Tohumu’nun ABD’deki yayın haklarını satın aldı. Filmin başrollerinde Setareh Abdolmaleki, Zahra Rostami, Amineh Mazroei Arani ve Niousha AkhshiVardoogh yer alıyor.

İran hükümeti Cannes’a baskı yapmıştı

Rasoulof geçen ay İran’dan Almanya’ya kaçmış, tüm elektronik cihazları atıp sınır boyunca yürüdüğünü anlatmıştı. Macerasını “Birkaç saatlik, yorucu ve son derece tehlikeli bir yürüyüştü” diyerek tanımlayan yönetmen yaşadıklarının kendisine kaçmaktan başka çare bırakmadığını, ne olursa olsun halkının hikayesini anlatmak istediğini söylemişti: “Benim görevim, İran’da neler olup bittiğine ve İranlı olarak sıkışıp kaldığımız duruma dair anlatıları aktarabilmek. Bu hapishanede yapamayacağım bir şey.”

‘Kutsal İncir Tohumu’nın Cannes’daki resmi yarışma bölümünde yer alacağının açıklanması üzerine İranlı yetkililer filmin geri çekilmesi için hem yönetmeni hem de festivali baskı altına almıştı. Film 24 Mayıs’ta Cannes’da yarışmada prömiyeri yapılacak.

Yönetmen Rasoulof kaçışını anlattı: Tehlikeli, yorucu bir yürüyüştü ama İran'a dönmek için bavulum hazırYönetmen Rasoulof kaçışını anlattı: Tehlikeli, yorucu bir yürüyüştü ama İran’a dönmek için bavulum hazır

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.