Refik Anadol ilhamını doğadan alan eseriyle Davos’ta

Türk siyasetçiler bu yılki Davos Zirvesi'ne ilgi göstermese de Refik Anadol, çalışmasıyla Dünya Ekonomik Forumu'nda. İlhamını doğadan alan 'Dataland' ile dünyaya yön verenlerin buluştuğu zirveye katılan sanatçı heyecannı sosyal medyadan paylaştı.

Kültür Sanat 19 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dünyanın en etkili çağdaş sanatçılarından biri olarak gösterilen Refik Anadol, Davos Zirvesi’nde. Her yıl siyasetçileri, yatırımcıları ve düşünürleri ağırlayan Dünya Ekonomik Forumu, Türk sanatçının eserine de ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl da bir çalışmasıyla forumda yer alan sanatçı, bu kez ‘Dataland’ adlı projesiyle Davos’ta. 10 yıllık bir hayalin ürünü olan bu proje doğayı temel alıyor. ‘Dataland’ı liderlere de anlatma fırsatı bulan sanatçı, projeyi bir müzeye dönüştürmeyi hedefliyor.

Dataland’a gösterilen ilgi için teşekkür eden Refik Anadol, sosyal medya hesabından Davos’ta sergilediği projeyi şöyle açıkladı:

“Sevgili arkadaşlar,
Bugün, Stüdyomuzun çığır açan projesini, Large Nature Modeli dünyanın ilk açık kaynaklı, Doğa odaklı üretken yapay zeka modeli. Kapsamlı, etik kaynaklı doğal dünya veri setinden inşa edilen bu model, iddialı ‘Dataland’ projemizin merkezi. ‘Dataland’, veri görselleştirmesi ve Yapay Zeka sanatına adanmış eşsiz bir müze ve Web3 platformudur. Sanat, bilimsel araştırmacılar, kurumsal arşivler ve ileri teknoloji dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki öncüleri Refik Anadol Studio’nun sanatsal öncülüğünde bir araya getiren işbirlikçi bir çabadır.

Dünya Ekonomik Forumu’nda, Geniş Doğa Modelinin Geniş Doğa Modeline dayanan erken sanatsal deneylerini içeren, görsel, ses ve kokuyu harmanlayan bir enstalasyon olan “Yaşayan Arşiv: Doğa”yı sunuyoruz. Bu ilk keşifler, gelecek ay Londra’daki Serpentine’deki ilk solo gösterimizle başlayarak büyük ölçekli sanat eserlerine ve sergilere dönüşmeye devam edecek! Lütfen @datalandmuseum topluluğumuza katılın ve desteğiniz için tüm kalbimle teşekkür ederim!”

Bir büyük onur daha: Refik Anadol çağdaş sanatın en etkili 100 isminden biri seçildiBir büyük onur daha: Refik Anadol çağdaş sanatın en etkili 100 isminden biri seçildi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.