Refik Anadol: Yapay zeka herkes için olmalı

Günümüzün en etkili sanatçılarından biri olarak gösterilen Refik Anadol, yapay zeka hakkında konuştu. The Art Newspaper'e açıklamalarda bulunan Anadol, sanatın ve geleceğin açık kaynaklı yapay zekada olduğunu söyledi.

Kültür Sanat 1 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Refik Anadol, çağdaş sanatın en etkili isimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Refik Anadol, son dönemin en çok konuşulan ve ilgi gören sanatçılarından biri. Dijital sanatlar alanında dünyanın sayılı isimlerinden biri olarak gösterilen Anadol, dünyanın sayılı üniversitelerinden UCLA’de de ders veriyor. Eserleri MoMA’nın kalıcı koleksiyonuna dahil olan sanatçı, yapay zeka konusunda da çalışmalara imza atıyor. The Art Newspaper’ın yapay zekanın geleceğine dair sorusunu yanıtlayan sanatçı, açık kaynağın önemini vurguladı.

Refik Anadol: Gelecek yapay zekada

“Gelecek açık kaynakta. Geleceğin kapsayıcı yapay zeka araştırmaları olması gerekiyor” diyor Refik Anadol ve ekliyor: “Yapay Zeka her şeyin ve herkesin teknolojisidir. Bu teknoloji herkes için olmalıdır. İşte geleceğin olabileceği yer de burası. Burada çok fazla saygınlık var. Meta bunu yapıyor, Google bunu yapıyor. Bence Apple da yapmalı. Microsoft yapmıyor – neden bilmiyorum… OpenAI başlangıçta tamamen ‘açık’tı. Umarım Apple ve Microsof da paylaşır. Böylece insanların farklı modelleri, davranışlarını ve eylemlerini görebilecekleri ve anlayabilecekleri çok ama çok adil bir ortam oluşur”

Yapay zeka alanında büyük teknolojiyle çalışan bir sanatçı olarak Refik Anadol, Büyük Doğa Modeli adını verdiği sergisi ve yakında tamamlanacak Dataland gibi iddialı projeleri üzerine çalışmaya devam ediyor. Anadol, bir bulut bilişim tedarikçisinin desteği olmadan Büyük Doğa Modeli ölçeğinde bir şey yaratmanın imkansız olduğunu söylüyor. Sanatçının açıklamalarınaGoogle ve çip üreticisi Nvidia’dan destek geldi “Bu çok zorlu bir araştırma. Bu yüzden bir teknoloji öncüsünün desteği olmadan bunu yapamazsınız, çünkü bu kaynağa ihtiyacınız var”

The Economist: Refik Anadol dijitalin en önemli sanatçısıThe Economist: Refik Anadol dijitalin en önemli sanatçısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.