Refik Anadol’dan bir ilk daha: Eserleri New York’taki BM Genel Merkezi’nde

Dijital sanatın öncülerinden Refik Anadol eserleriyle New York'taki BM Genel Merkezi'nde. BM Genel Merkezi Anadol'un "Dünyamızı Birlikte Şekillendiriyoruz" adlı yapay zeka destekli sergisine ev sahipliği yapıyor.

Kültür Sanat 22 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Refik Anadol'un Shaping our World Together (Dünyamızı Birlikte Şekillendiriyoruz) adlı yapay zeka destekli sergisi.

Refik Anadol dijital sanat çalışmalarıyla dünyanın önde gelen sanatçılarından. Hatta dijital sanat denince akla gelen ilk isim. Geçen sene ArtReview tarafından 2023’ün en etkili 100 çağdaş sanatçısından biri seçilmişti. 38 yaşındaki sanatçının ‘Unsupervised-Machine Hallucinations’ adlı koleksiyonu New York’taki MoMa Müzesi’nin koleksiyonda kalıcı hale gelen ilk dijital sanat eseri olmuştu. Anadol daha önce de Las Vegas’ta, dünyanın en büyük LED ekranına sahip The Sphere’da eseri sergilenen ilk sanatçı ünvanına sahip.

Dijital sanatın dünyadaki öncülerinden Anadol şimdi başka bir ilk peşinde. Sanatçı eserleriyle New York’taki BM Genel Merkezi’nde. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi Anadol’un Shaping our World Together (Dünyamızı Birlikte Şekillendiriyoruz)” adlı yapay zeka destekli sergisine ev sahipliği yapıyor. New York’taki merkez binada basın için yapılan ön tanıtım programına Refik Anadol ile BM Küresel İletişim Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming ve Patrick J. McGovern Vakfı Başkanı Vilas Dhar katıldı.

Anadol açılış programında yeni sergisinin heyecanını şu sözlerle anlattı: “Bildiğim kadarıyla ülkemizden ilk defa bir Türk sanatçı olarak böyle önemli bir yerde hem ülkemizi temsil etmek, hem de geleceğin, yapay zekanın gideceği yolu, bunun etik olarak doğru, insanlık için iyi, anlamlı ve birleştirici taraflarını konuşmak için burada bulunuyorum, bu çok heyecan verici.”

Yapay zeka teknolojisinin doruğa ulaştığı bir yılda yapay zeka ile modellenmiş bir eserle “dünya devleriyle” aynı yerde olmanın kendisi için çok anlamlı olduğunu söyleyen Anadol BM’den gelen bu teklifin eserinin “etik yapay zeka kullanımında öncü olmasıyla” bağlantılı olduğunu da söyledi.

‘Liderle ilham versin’

Anadol eseriyle dünya liderlerine de bir mesaj verme niyetinde. Özellikle dünyanın doğallığını korumak adına ihtiyaç duyulan bir sorumluluk duygusunu aşılamak için tasarlanan eserinin, dünya liderlerine ilham vermesi adına şunları söyledi: “Ben politikacı değilim. Dolayısıyla, savaşlara, zorlu tartışmalara dair detaylı deneyim ve bilgim olmayabilir ama doğa konusuna baktığım zaman dünyadaki herkesin, her insanın, her canlının ortak kaygılarından birinin doğayla ilgili olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yakın gelecekte, yapay zeka fabrikalarının her yerde olacağı, enerjinin çok fazla kullanılacağı bir döneme girmek üzereyiz. Savaşların ve problemlerin dışında yepyeni problemler de bizi bekliyor olacak.”

BM’nin medya tanıtım ofisi sergiyi “Dünyaca ünlü medya sanatçısı Refik Anadol, teknoloji ve sürdürülebilirliğin gücünü tanıtmak için BM’de çığır açan yapay zeka sanatını sergileyecek” ifadesiyle duyurdu. Medya tanıtım etkinliğinde katılan Küresel İletişim Genel Sekreter Yardımcısı Fleming de “Şu anda gelecekte olduğumuzu, güzellik, inanılmaz yaratıcılık ve iyilik potansiyeli olan bir teknolojinin var olduğunu göstermek için bu serginin mükemmel bir seçenek olduğuna karar verdik” sözleriyle sergi sürecini anlattı.

Pera Müzesi'nde dijital sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın izinde iki sergiPera Müzesi’nde dijital sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın izinde iki sergi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.