Bulgaristan’da polis bir operasyonda Jackson Pollock’un hiç bilinmeyen bir tablosunu ele geçirdi

Tabloları en yüksek meblağa satılan ressamlar arasında yer alan Jackson Pollock’ın, varlığı daha önce bilinmeyen bir eseri Bulgaristan’da ele geçirildi. Eserin piyasa değerinin 54 milyon dolar.

Kültür Sanat 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ressam Jackson Pollock kendisinden sonraki kuşakları etkiledi.

Bulgaristan’da yapılan bir operasyonda Jackson Pollock’ın varlığı daha önce bilinmeyen bir tablosu ele geçirildi. Bulgar polisinin yaptığı açıklamada bir baskın sonucu ele geçirilen tablonun orijinal olduğu da açıklandı.

Bulgar Haber Ajansı’nın (BTA) paylaştığı habere göre operasyonda aralarında Bulgar vatandaşlarının da bulunan birkaç kişi tutuklandı. Eser hakkında detayların açıklanmamış olması kafaları karıştırsa da sanat dünyası, tabloya dair yeni bilgileri heyecanla beklemekte. Bulgar polisinin yaptığı açıklamada tablonun en az 54 milyon dolar değerinde olduğu vurgulandı.

Çığır açan bir ressam

20. yüzyıla yön veren en önemli akımlardan soyut dışavurumculuğun temsilcilerinden biri olan Jackson Pollock, tekniğiyle de çığır açan bir isim. 1912 yılında ABD’nin Wyoming eyaletinde dünyaya gelen Pollock, 44 yıllık yaşamında ortaya koyduğu eserlerle kendisinden sonra gelen kuşakları da etkiledi. Geleneksel resim tekniklerini kullananlar tarafından sıklıkla eleştirilen Pollock’ın üslubu pek çok eleştirmen tarafından yaşadığı dönemde pek de benimsenmemişti.

Fırça kullanımı gibi alışılagelmiş uygulamaları bir kenara bırakan Jackson Pollock, yere serdiği devasa boyutlardaki tuval bezleri üzerinde hareket ederek boyayı damlatarak ya da dökerek resimler yapmıştı. Bu özelliğinden ötürü eleştirmenler arasında kötü bir imaja sahip olan Pollock, dönemin sanat çevrelerince Jack the Dripper lakabıyla da anılmıştı.

1956 yılında henüz 44 yaşındayken bir araba kazasında yaşamını yitiren Pollock, kendisinden önceki pek çok sanatçıyla aynı kaderi yaşadı. Hayattayken neredeyse hiçbir tablosunu satmayı başaramayan van Gogh örneği kadar trajik olmasa da Pollock da ölümünden sonra eserleri daha çok değer görmeye başlayan sanatçılardan bir diğeri.

Güncel değeri 200 milyon dolar

Sanatçı’nın şu an özel bir koleksiyonda yer alan tablosu bir açık artırmada 140 milyon dolara satılmıştı. Amerikalı ressamın ‘Number 5’ olarak isimlendirdiği soyut dışavurumcu tablosu 2006 yılında satıldığında rekor kırmıştı. Güncel değeri yaklaşık 200 milyon dolar olan tablonun şu anki sahibi tam olarak bilinmese de Meksikalı iş insanı David Martinez olduğu yönünde dedikodular mevcut.

Kültür ambargosunda son nokta: Degas’nın ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adı ‘Ukraynalı’ olarak değişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.