Çağdaş sanat ona çok şey borçlu: Şenol Yorozlu artık eserleriyle yaşayacak

Çağdaş sanatın ülkemizdeki öncü isimlerinden Şenol Yorozlu 73 yaşında hayatını kaybetti. 1950 yılında Trabzon'da dünyaya gelen sanatçı, resim çalışmalarının yanı sıra özellikle 1970'lerde farklı karikatür dergilerinde de çizimleriyle yer bulmuştu. Sanatçı son yolculuğuna pazar günü uğurlanacak.

Kültür Sanat 21 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Şenol Yorozlu, 73 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Türk resim tarihinin en önemli ressamlarından ressam Şenol Yorozlu, İzmir’de hayatını kaybetti. 73 yaşında geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitiren sanatçı, çağdaş resmin ülkemizde öncü isimleri arasındaydı. Ressam, kendisini hakiki bir tarih hamalı olarak tanımlamayı tercih ediyordu. 1978 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Prof. Dr. Neşet Günal’ın atölyesinden mezun oldu.

Özellikle soyut resim alanındaki çalışmalarının yanı sıra Şenol Yorozlu, 1968 – 1974 döneminde Akbaba, Pardon, Ustura ve Gırgır gibi mizah dergilerinde de çizimleriyle yer aldı. Ressam, ilk kişisel sergisini de Deko Sanat Galerisi’nde 1978 yılında açtı. 73 yaşında hayatını kaybeden ressam, sonraki yıllarda hem yurtiçi hem de yurtdışında çok sayıda sergi, bienal ve fuara katıldı. Ressam, 1975 İtalya Vercelli Uluslararası Karikatür Yarışması’nda altın madalya kazanmıştı. Bunun yanı sıra 1983 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması’nda Büyük Ödül ve 1985 yılında Ankara Sanat Kurumu tarafından Yılın Sanatçısı Ödülü’ne de layık görüldü.

Şenol Yorozlu’nun son yolculuğu pazar günü

“Yirmi birinci yüzyıla girerken niçin resim yapıyorum?” başlıklı yazısıyla sanatsal ve toplumsal duruşunu dile getiren Şenol Yorozlu en son 2023 yılının başında yaklaşık 10 yıllık bir aranın ardından ‘Our Boys Did It’ sergisini Brieflyart’ta açmıştı. Bir dönem çalışmalarını İsveç’te sürdüren ressam, Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ile evliydi. 1950’de Trabzon’da dünyaya gelen ressam, son yolculuğuna 23 Temmuz Pazar, ikindi namazına mütekip Özdere Camii’nden uğurlanacak.

Pablo Picasso'nun ilham perisi 101 yaşında öldüPablo Picasso’nun ilham perisi 101 yaşında öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.