Cormac McCarthy öldü: Zamanımızın en büyük Amerikalı romancısıydı

Cormac McCharty 89 yaşında hayatını kaybetti. Pulitzer ödüllü yazar, eleştirmenler tarafından Amerikan edebiyatının en büyük yazarlarından biri olarak gösteriliyor. Eserleri Hollywood'a da uyarlanan Cormac McCarthy'nin, romanları Türkçeye de çevrilmişti.

Kültür Sanat 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cormac McCarty, New Mexico'daki evinde hayatını kaybetti.

Yazar Cormac McCarthy 89 yaşında hayatını kaybetti. ‘İhtiyarlara Yer Yok’, ‘Vahşi Aşk’ ve ‘Yol’ gibi romanlarıyla geniş bir okur kitlesi kazanan yazarın romanları beyazperdeye de uyarlanmıştı. Öyle ki Coen Kardeşlerin yönettiği 2008 yapımı ‘İhtiyarlara Yer Yok’ uyarlaması En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında Oscar kazanmıştı. Cormac McCarthy’nin ölümünü oğlu kamuoyuna duyurdu. 89 yaşındaki yazarın romanları Türkçeye de çevrilmişti.

Cormac McCarthy, Amerikan toplumuna ayna tuttu

Cormac McCarthy dikkat çekici romanlara imza atsa da hiçbir zaman kendisini ön plana çıkaran bir yazar olmadı. 20 Temmuz 1933’te İrlanda göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Rhode Island’da dünyaya gelen yazar, ‘Yol’ romanıyla 2007’de Pulitzer ödülünü de kazanmıştı. McCarthy son yıllarda Nobel Edebiyat Ödülü’nün güçlü adaylarından biri olarak da gösteriliyordu. ‘Batı Kanonu’ kitabıyla edebiyat alanında önemli bir inceleme esere imza atan eleştirmen Harold Bloom tarafından Amerikan Edebiyatı’nın William Faulkner, John Steinbeck ve Herman Melville ile birlikte en önemli yazarlarıdan biri olarak gösterilen McCarthy’nin eserleri pek çok dile de çevrildi. Stephen King, “Cormac McCarthy için  ‘Zamanımızın en büyük Amerikalı romancısıydı” diyordu. Ancak yine de McCarthy’nin eserleri Amerikan toplumu dışında fazla karşılık bulamamıştır.

Karakterleri de kendisi gibi yabancıydı. Sessiz ve kararlı bir şekilde edebi anaakımın dışında yaşamayı tercih etti. Thomas Pynchon kadar münzevi olmasa da, Cormac McCarthy diğer yazarların kitaplarının kapakları için tanıtım yazıları yazmadı. Pek çok yazarın aksine hiçbir zaman da gazetecilik yapmadı, yazarlık atölyeleri düzenlemedi. Hayatı boyunca sadece bir avuç röportaj verdi. Bu da hem McCarthy hakkında bildiklerimizi hem de onun duygu dünyasını anlamayı bizler açısından neredeyse imkânsız hale getirdi.

Yönetmenlerin sevdiği yazar

McCarthy’nin romanları insanlık durumunu karanlık ve genellikle ürkütücü yönleriyle ele aldı. Romanlarını kafa derisi yüzmeler, kafa kesmeler, kundaklamalar, tecavüz, ensest ve nekrofili gibi okuru zorlayıcı unsurlar karşımıza çıkmaktaydı. McCarthy romanlarının ilginç bir ortak noktası ise kadının yerinin çok sınırlı kalmasıdır. Amerikalı yazar orduda geçen yılları sonrası kaleme almaya başladığı romanların özgünlüğü bir süre sonra Hollywood’un önde gelen yönetmenlerinin de ilgisini çekti. Akla ilk gelen yapım Coen Kardeşlerin ‘İhtiyarlara Yer Yok’ fimi olsa da McCarthy’nin kitaplarına hayran başka yönetmenler de vardı.

Başrollerinde Mat Damon ile Penélope Cruz’un yer aldığı ve Billy Bom Thomton’ın yönettiği “Vahşi Aşk’, McCarthy’nin Can Yayınları tarafından Ayşe Gül Güre çevirisiyle Türkçede de yayınlanan ‘O Güzel Atlar’ romanından uyarlanmıştı. Toplum içine karışmayı pek sevmeyen McCarthy’nin eski eşi Annie DeLisle, yazar hakkında “Bir zamanlar tam bir yoksulluk içinde yaşıyorduk. Birisi arar ve kitapları hakkında bir üniversitede konuşma yapması için ona 2 bin dolar teklif ederdi. O da onlara söyleyeceği her şeyin kitaplarında yazılı olduğunu söylerdi. Böylece bir hafta daha fasulye yerdik.” itirafında bulunarak karşı karşıya kaldıkları durumu özetlemişti. İki çocuğu bulunan Cormac McCarthy, dün, ABD’nin New Mexico eyaletindeki Sante Fe kentinde 89 yaşındayken hayata veda etti.

İstanbul'dan Ludovico Einaudi geçtiİstanbul’dan Ludovico Einaudi geçti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.