RTÜK, 26 yıllık ‘Kayıp Otoban’ın tehlikesinin yeni farkına vardı!

RTÜK dün aldığı kararla dijital platformlara ceza yağdırdı. Cezalandırdığı yapımlar arasında öyle bir film vardı ki, sinema tarihine geçmişti. 10Haber o filmi açıklıyor: 1997'de Türkiye'de gösterime giren, 26 yıldır da festivallerde ve TV'de gösterilen, usta yönetmen David Lynch'in 'Kayıp Otoban'ı.

Kültür Sanat 27 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
'Kayıp Otoban' Türkiye'de 1997'de vizyona girmişti.

David Lynch, şu an yaşayan en önemli yönetmenlerden biri. ‘Kayıp Otoban’ da filmografisinin önemli yapımları arasında. 1997’de Türkiye’de gösterime giren, sonraki yıllarda defalarca festivallerde, özel gösterimlerde gösterilen film, ulusal kanallarda da sıklıkla yayınlanan filmlerden biri. Lakin RTÜK 26 yıllık filmin tehlikeli olduğunu yeni keşfetti.

Bein’in sinema kanallarından Movies Stars’ta ‘Kayıp Otoban’ı yayınladığı için kanal RTÜK tarafından cezalandırıldı. Gerekçe ise ‘filmin 6112 sayılı Yasa’da sıralanan yayıncılık ilkelerini ihlal ettmesi’. Bu ihlal nedeniyle kanala üst sınırdan para cezası verildi.

‘Kayıp Otoban’ David Lynch’in en önemli filmlerinden biri.

‘Kayıp Otoban’ her türlü denetimden geçmişti

Aslında RTÜK’ün Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki toplumsal ve kültürel değerler ile Türk aile yapısına aykırı yapımlar için üst sınırdan idari para cezası yaptırımıyla ilgili kararları kamuoyuna açıklandı.

Netflix’te yayınlanan ‘Anne’, ‘Elite’, Disney+’ta yer alan ‘Love, Victor’ dizisinin ikinci sezonundaki ‘Seks Kabini’ bölümü, Amazon Prime Video’da yayınlanan ‘Modern Love’, Mubi’deki ‘Liseli’, ‘Ateşli Oda’ yapımları RTÜK’ün cezalandırdığı yapımlardı.

Blu TV’de yayınlanan ‘The Book Of Queer’, Bein’nin sinema kanalında yayınlanan ‘Lost Highway’ filmi de para cezası alan yapımlar arasındaydı. Haberlerde filmin Türkçe adı olan ‘Kayıp Otoban’ kullanılmadığı için bu önemli filmin cezalandırıldığına pek dikkat edilemedi. Ama işte RTÜK’ün işgüzarlık yaptığının en büyük kanıtı da bu filme verilen cezaydı. Çünkü Türkiye’de gösterimi serbest olan, DVD’si satılan her türlü denetimden geçmiş bir filme yıllar sonra ceza veriliyordu.

Eylülde toplantı var

RTÜK bir deTürk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü gibi hassas konularla alakalı yayın politikaları noktasında dijital internet platformu yayıncılarıyla eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesine karar vermiş ve yayıncıların Ankara’ya çağırmış. Acaba bu toplatıda ‘Kayıp Otoban’ ile ilgili kararı nasıl izah edecek merak konusu. Çünkü 26 yılda bu filmin Türkiye’ye nasıl bir zarar verdiği de açıklanacaktır diye düşünülüyor!

RTÜK seçim sonrası cezalarında bonkör davrandı!RTÜK seçim sonrası cezalarında bonkör davrandı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.