RTÜK’ün ‘Kızılcık Şerbeti’ kararına SenaristBir’den tepki: Taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansür

'Kızılcık Şerpeti' dizisinin RTÜK kararıyla sansürlenmesine meslek birliği SenaristBir sert tepki gösterdi. Tepkinin odağında dizi yerine yayımlanan İslamofobi belgeseli var. SenaristBir: Belgeselin, cumhurbaşkanının önsözüyle ekrana getirilmiş olması taraflı bir tehdit mesajı, açık bir sansürdür.

Kültür Sanat 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Geçen cuma Show TV’de ‘Kızılcık Şerpeti’nin adeta canlı yayında sansürlenmesine bir tepki de Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nden (SenaristBir) geldi. Meslek birliği yaptığı açıklamada “Show TV’de yayınlanan ‘Kızılcık Şerbeti’ adlı diziye, RTÜK tarafından ‘kadına karşı şiddet’ ve ‘kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek’ bahanesiyle daha önce örneği görülmemiş şekilde, idari para cezası ve beş kez yayın durdurma kararını kınıyor ve kabul etmiyoruz” diyerek genel olarak RTÜK’ün diziyle ilgili aldığı yasaklama kararı eleştirdi.

Trajikomik ve kabul edilemez

Ama asıl tepki ve eleştiri dizinin yerine yayınlanması tercih edilen belgeselle ilgiliydi: “Yayın günü ‘İslamofobi’ konulu belgeselin, cumhurbaşkanının önsözüyle ekrana getirilmiş olması taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansürdür. Kutuplaşmayı eleştiren, güçlü kadın karakterleri barındıran ve en önemlisi, toplumun sahici dertlerini merkeze alan bu dizinin bu argümanla sansürlenmesi, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran zihniyetin kendisiyle çelişen bir uygulamasıdır, trajikomiktir ve kabul edilemez.”

Evine ekmek götüren ne yapacak?

Meslek Birliği bu tür sansür girişimlerinin dizi sektöründeki çalışanlara nasıl zarar verdiğini de “Söz konusu diziye emek verenlere, evine ekmek götürenlere ve izleyicilerine karşı, oransız güç kullanarak yapılmış büyük bir haksızlıktır” diyerek dile getirdi. Meslek birliği “Bizler gücünü yaratıcı fikirlerinden ve ilkelerinden alan sanatçılar olarak karar merciini uyarıyor, bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz” diyerek de diziye yönelik yasak kararının gözden geçirilmesini talep etti.

Türkiye'nin Kızılcık Şerbeti sınavı bitmiyor: Canlı yayınla sansür geldi!Türkiye’nin Kızılcık Şerbeti sınavı bitmiyor: Canlı yayınla sansür geldi!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.