Advertisement

‘Sağ tarafımıza her baktığımızda onu hatırlayacağız’

Özkan Uğur'un aramızdan ayrılışının üzerinden tam bir yıl geçti. MFÖ ile müzikteki silinmez izlerinin yanı sıra oyunculuğuyla da hafızalarda capcanlı duruyor o büyük mirası.

Kültür Sanat 8 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

“Özkan’la 50 yıllık beraberliğimizi, insanlar müzik beraberliği olarak bilirler. Halbuki bizim arkadaşlığımız vardı. Üçümüz müzik dışında da maceralar yaşardık. Arkadaşlığındaki yeri boş kaldı. Tabii sahnedeki enerjisi, neşesi de boş kaldı. Biz müziği zaten bir şekilde üreteceğiz. Sağ tarafımıza her baktığımızda onu hatırlayacağız” Yılbaşı gecesi ‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasına konuk olan Mazhar Alanson, 50 yıllık yol arkadaşı Özkan Uğur için söylüyor bu sözleri. 8 Temmuz 2023’te hayatını kaybeden sanatçının ölümünün üzerinden bir yıl geçti. MFÖ onsuz da çıkıp konser verdi elbet. Ancak sadece sahnenin sağ tarafı değil, grubun ruhu da eksikti.

Zeki Müren, Barış Manço, Kemal Sunal, Cem Karaca, Cüneyt Arkın… Bu listeye elbette birkaç isim daha eklemek mümkün. Toplumun tamamının benimsediği, bağrına bastığı isimlerden birinin de Özkan Uğur olduğunu ölüm haberi geldiğinde bir kez daha gördük. MFÖ’nün kabına sığmaz Ö’süydü kimisi için; kimisi içinse Garavel Usta. Ölümünden sonra İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katılan her kesimden insan bunun bir göstergesiydi. Yakın arkadaşı Cem Yılmaz da oradaydı, onu hiç tanımayıp çok seven gençler de. Öldüğü günü takip eden hafta boyunca konserlerde onun şarkıları vardı. 30. İstanbul Caz Festivali kapsamında Parkorman’da gerçekleşen tüm konserlerde ismi anıldı. Seyirciler hep bir ağızdan şarkılarını söyledi. Belli ki mirası emin ellerdeydi artık.

Şov devam edebilecek mi?

Freddie Mercury’nin o unutulmaz şarkısı acımasız gerçeği hatırlatıyor böylesi zamanlarda: “Şov devam etmeli”. MFÖ de bu sözden hareketle geçen mart ayında Bostancı Gösteri Merkezi’nde bir konser verdi. Salonu dolduran binlerce dinleyici kadar, sahnedeki Mazhar Alanson ve Fuat Güner için de bu ânı yaşaması çok zordu. Sahnenin sağ yanı sonsuza kadar boştu artık. Üstelik Özkan Uğur, grubun kardeşi olduğu kadar arayı bulan isimdi de. Grubun diğer iki üyesinin de anlattığı üzere her toplulukta olduğu gibi tansiyonun yükseldiği anlarda arayı bulan isim Özkan Uğur’du. Enerjisi ve coşkusuyla konserlerde seyirciyi de coşturan oydu. Albümlerin zorlu kayıt süreçlerinde de en az uyuyan. O anlara tanıklık etme şansımız olmasa da Gain’de yayınlanan MFÖ belgeseli ‘Ele Güne Karşı‘yla bu detayları görme fırsatımız oldu. Belgeselde Fuat Güner’in de dediği gibi Özkan Uğur, müzik ve sanat için yaratılmış bir insandı.

Velhasıl Mazhar Alanson ve Fuat Güner solo konserlerine devam ediyor, farklı projeler üretiyor. Kuşlar uçuyor, mevsimler geçiyor. Ancak tam da onların söylediği gibi MFÖ, bir yıl önce enerjisini kaybetti. Bundan sonra ne olacak; bunu zaman gösterecek. Galiba biraz ele güne karşı yapayalnız…

Nino Varon: Caz festivali Türkiye şartlarında cesaret isteyen bir başlangıçtıNino Varon: Caz festivali Türkiye şartlarında cesaret isteyen bir başlangıçtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.