Bayramda yollara düşenlere bu şarkı listesi sizler için

Bayram tatili için milyonlarca insan yollara düştü. Kimi sevdiklerine kavuşmak için kimi kafa dinlemek için. Bu yolculukta eşlikçi de muhtemelen yolda olma halini yansıtan şarkılar olacak. Madem öyle biz de bir listeyle buna katkı sunalım istedik.

Kültür Sanat 8 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Yol şarkıları listemiz Spotify'da.

Bir yere varmak mı yoksa o yola çıkmak mı daha güzel? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Ayrı bir tartışmanın konusu olan bu soru yerine bu yolculukta dinlenecek şarkılara odaklanmayı tercih ettik. Listeyi otobanda giderken uzaklardaki dağları, köyleri, antik kentlere yönelen kahverengi yol tabelalarını, karşıda batan güneşi ya da Ortaca’daki dünyanın en güzel yol ayrımlarından biri olan Bodrum-Marmaris’i gözümüzün önüne getirerek oluşturduk. Tabii bir uçağın kalkış ya da tekerleklerinin piste dokunduğu ânı da unutmadık.

Güneş yükseliyordu, güneye giderken

Yolculuğa Bulutsuzluk Özlemi ile başlayalım mı? Türk rock müziğinin efsane topluluğu iki şarkısıyla bu listenin olmazsa olmazı. 1998 tarihli ‘Yine Düştük Yollara’ ve ondan 12 yıl daha eski ‘Güneye Giderken’. Sonraki yıllarda defalarca yeniden yorumlanan bu iki şarkı özellikle uzun araba yolculuklarında illa ki dile dolanır.

Dokuz günlük bayram tatilini deniz sezonu açmak için bir fırsat olarak değerlendirecekler için 1990’lardan bir şarkı önerimiz var. Müziği bir Kıbrıs türküsünden uyarlama olan Ayna şarkısı ‘Yeniden de Sevebiliriz’ böylesi bir yolculuk için biçilmiş kaftan gibi. Hazır içinde Akdeniz geçen şarkılardan bahsetmişken daha yakın geçmişe de uzanalım. Türkçe alternatif müziğin son dönemdeki başarılı topluluklarından Palmiyeler’in ‘Akdeniz’ adlı şarkısı bu listeye girmeyi fazlasıyla hak ediyor. Yolculuk esnasında hava kapansa yağmur bağlasa ve o an hayatı sorgulamaya başlasanız içinde bulunduğunuz durumun fon müziği Mavi Sakal’ın ‘İki Yol’ şarkısı olabilir.

Baharıın müjdecisi ‘Kutlama’

“Bu kadar kasvet yeter” mi dediniz? O halde Sezen Aksu’nun baharın müjdecisi ‘Kutlama’ şarkısı imdada yetişebilir. İlk olarak Ferzan Özpetek’in ‘Serseri Mayınlar’ filminde duyduğumuz şarkı sonrasında pek çok yapımda yeniden karşımıza çıktı. Böyle bir liste yapıyorsak MFÖ olmadan olur mu hiç? ‘Tam Ortasındayım’, ‘Yalnızlar Garı’ ve ‘Sakın Gelme’ listeye çoktan girdi bile. Farklı ruh hallerine hitap eden farklı MFÖ besteleri listemizin olmazsa olmazı.

Listeye Candan Erçetin ile devam etmeye ne dersiniz? Üstelik klibi otobüste çekilen bir şarkıyla. Sanatçının 1997’de yayınlanan şarkısı ‘Yalan’ özellikle gece saatlerinde insanı uzaklara daldıran türden. Aman yola dikkat! Türk rock tarihinin başyapıtlarından ‘Dönence’ ve ‘Resimdeki Gözyaşları’ da bu listede yerini alıyor. Nazan Öncel’in ‘Gidelim Buralardan’ ve Özdemir Erdoğan’ın ‘Gurbet’i listeye biraz hüzün katsa da Büyük Ev Ablukada ile karmaşık duygularla yola devam etmek mümkün. Yeni Türkü efsanesi ‘Fırtına’yı da unutmamak gerek. Şimdi biraz da bize pasaportsuz ve vizesiz seyahat imkânı sunan şarkılara bakalım.

Metallica’dan bir country klasiği

Bir yol şarkıları listesi hazırlanırken en başa yazılacak şarkılardan biri Metallica’nın ‘Turn the Page’ parçası olur. Aslında Bob Seger’a ait bir country eseri olan ‘Turn the Page’ hem sözleri hem de yarattığı ambiyansla tam manasıyla uzun yol için biçilmiş bir kaftan.

Bir yolculukta yazılmış ‘Hotel California’ akla ilk gelen şarkılardan bir diğeri. Sadece Eagles’ın değil, Amerikan müzik kültürünün de bu klasik şarkısına bir diğer klasiği de eklemek mümkün. Bir sinema başyapıtı olan ‘Easy Rider’ filmiyle özdeşleşen ‘Born to be Wild’ da listemizi onurlandırıyor. Hazır bu kadar hareketlenmişken Queen’in ‘Don’t Stop Me Now’ şarkısına geçelim. Grubun ilk dönem şarkılarından bir diğeri olan ‘Another One Bites the Dust’ ile yolculuğu keyifli hale getirirken trafik kurallarına uymayı da asla unutmayalım. Bu kadar hareketliliğin ardından yine biraz düşüncelere dalmaya belki yanımızdakiyle hayata dair konuşmaya ne dersiniz? Bu duyguyu sizde harekete geçirecek şarkı geliyor: U2’dan ‘Still Haven’t Found What I’m Looking For’

Listenin tamamı aşağıdaki çalma listesinde yola çıkanları bekliyor. Dört saatlik bu liste farklı hava ve yol manzarası koşulları düşünülerek hazırlandı. Şimdiden iyi yolculuklar. Kurallara mutlaka uymayı, arada mola vermeyi, yol üzerinde kahverengi tabela görürseniz antik kentlere uğrayıp Türkiye’nin tarihi zenginliklerini ziyaret etmeyi unutmayın.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.