Şairlerden BM Genel Sekreteri Guterres’e Gazze için açık mektup

Aralarında Ataol Behramoğlu ve Nurduran Duman'ın da yer aldığı Dünya Şairleri adlı topluluk Gazze'de yaşanan katliamlar hakkında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e açık mektup yazdı.

Kültür Sanat 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Dünya Şairleri Gazze için ayakta. Türkiye’den Ataol Behramoğlu ve Nurduran Duman’ın aralarında olduğu Dünya Şairleri Birleşmiş Milletleri Genel Sekreteri Antonio Guterres’e açık mektup yazdı. Açık mektupta acil ateşkes çağrısı yapıldı. Dünyanın dört bir yanından 150 şairin imzasıyla yayınlanan açık mektup “El ele verip yeryüzünde hayat şansına sahip çıkalım” sözleriyle sona eriyor.

Dünya Şairleri tarafından yayınlanan açık mektubun tamamı şöyle:

Sayın Genel Sekreter,

Gazze’de yaşananlar tahammül edilemez boyutta. Tahammül edilmezin ötesinde; bize uygarlığımızın iflas ettiğini gösteriyor ve tüm insanlık için olası bir gelecek konusunda korkutuyor. Organize açlık, kitlesel bombalama, engellenmiş yardım konvoyları, yıkılmış apartmanlar, hastaneler, kötü beslenmiş çocuklar, makineli tüfeklerle taranmış siviller… Her geçen gün dehşetin sınırlarını zorluyor.

Aaron Bushnell’in kendini ateşe vermesi çaresizliğin bireyleri nereye sürükleyebileceğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü şu an 18.000 çocuk dahil 100.000 ölü ve kayıptan söz ediyor. Acil bir ateşkese, acil insancıl yardıma ve bütün rehinelerin serbest bırakılmasına ihtiyacımız var. Ukrayna’da iki yıl süren korkunç savaş sonucu 500.000 ölü var. Bu kan dökümü için ufukta bir son ya da barış masası projesi yok. Ve bu barış projesine dayalı bir kıtayı ters yöne çeviriyor.

İnsanlığı tehdit eden iklim değişimi, eşitsizlik, maddi ve manevi yoksulluğa meydan okumamız gerekirken askersel harcamalar zirveye tırmanıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde şu an 56 savaş sürmekte ve ciddi çatışmalar kapıda. Gezegenimiz yangın yeri. Bu üçüncü dünya savaşına doğru mutlu bilinçsiz biçimde sürüklenmemize izin verecek miyiz? Gezegenimizin şairleri, sanatçıları, entelektüelleri, kadın ve erkeklerine seslerini yükseltmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Artık yeter! Ateşkes! El ele verip yeryüzünde hayat şansına sahip çıkalım.

Oyuncu Liam Neeson'dan Gazzeli çocuklar için çağrıOyuncu Liam Neeson’dan Gazzeli çocuklar için çağrı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.