Bu seferki hedef Stonehenge’ti: Turuncu una buladılar

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İngiltere'deki Stonehenge çevreci Just Stop Oil üyelerinin turuncu unlu saldırısına uğradı. Fosil yakıtların kullanımının durdurulmasını talep eden iki kişiye polis müdahale etti.

Kültür Sanat 21 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Just Stop Oil adlı kuruluş Stonehenge'i boyadı.

Hedefte bu kez Stonehenge vardı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi yapı Just Stop Oil adlı çevreci kuruluşa mensup iki kişinin saldırısına uğradı. İngiliz Hükümeti’nin 2030’a kadar fosil atıkların kullanımını yasaklamasını talep ederek tarihi yapıyı spreyle boyadılar. Her biri yaklaşık 4.1 m yüksekliğinde, 2.1 m genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşan halka biçimli tarihi yapının yaklaşık beş bin yıl önce mevcut yerine konduğu tahmin ediliyor. Yapılış nedeni tam olarak bilinmese de dini ritüel amacıyla inşa edildiği tahmin ediliyor.

Stonehenge’e saldıranlar tutuklandı

Olay sonrası İngiliz polisi çevrecileri İngiltere’nin güneybatısındaki ünlü tarih öncesi UNESCO Dünya Mirası’na zarar vermekten dolayı tutukladı. Just Stop Oil adlı protesto grubu 21 yaşındaki Niamh Lynch ve 73 yaşındaki Rajan Naidu adlı iki aktivistin İngiltere’nin yeni hükümetinin 2030 yılına kadar fosil yakıtları aşamalı olarak durdurmayı yasal olarak taahhüt etmesini talep etmek için Stonehenge’i “turuncu toz boyayla süslediklerini” söyledi.

Stonehenge’e saldıran iki kişi olay anını internetten de yayınladı. Grup turuncu mısır unu kullandıklarını ve boyanın yakında yağmurla birlikte akıp gideceğini söyledi. Bölge polisi “Görevliler olay yerine intikal etmiş, antik anıta zarar verdikleri şüphesiyle iki kişiyi tutuklamıştır. Soruşturma devam ediyor ve English Heritage ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz” açıklaması yaptı.

Rishi Sunak: Utanmalılar

Sstonhenge’e saldırı 4 Temmuz’daki seçimlere yaklaşık on beş gün kala, kampanyanın tam ortasında meydana geldi. Başbakan Rishi Sunak olayı “İngiltere’nin ve dünyanın en eski ve en önemli anıtlarından birine yönelik utanç verici bir vandalizm eylemi” diye nitelendirdi, “Just Stop Oil aktivistleri utanmalıdır” dedi.

Fransa Kültür Bakanı Mona Lisa eylemcilerine öfkeli: Hiçbir gerekçe haklı göstermezFransa Kültür Bakanı Mona Lisa eylemcilerine öfkeli: Hiçbir gerekçe haklı göstermez

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.