Euro 2024’te ülkeler şarkılarıyla da yarışıyor

Sefo'nun Euro 2024'te yer alan A Milli Futbol Takımı için seslendirdiği 'Türkiyem' şarkısı, çıktığı günden bu yana tartışma konusu. Peki şampiyonaya katılan diğer ülkelerde durum ne? 10Haber, ülkelerin turnuva şarkılarının izini sürüyor.

Kültür Sanat 24 Haziran 2024

Euro 2024 tüm heyecanıyla devam ediyor. Her gün seyir zevkinin yüksek olduğu kadar “bitse de gitsek” kıvamında geçen birkaç maça da tanıklık ettiğimiz bu futbol şöleni 14 Temmuz’a kadar devam edecek. Bugüne kadar hem turnuvalarla özdeşleşen şarkılar hem de milli marşlara 10Haber’de yer vermiştik. Bu sefer de bugüne bakmak istedik. Yani, bu turnuvada ülkelerin takımlarını motive etmek için kullandığı şarkılar. Türkiye’nin bu turnuvadaki şarkısı özellikle genç neslin çok sevdiği Sefo’ya ait. ‘Türkiye’m’ adını taşıyan şarkı istenen coşkuyu pek veremedi gibi. Zira konu ne zaman turnuvadan açılsa karşımıza Tarkan’ın ‘Bir Oluruz Yolunda’ şarkısı çıkıyor.

Nerede o eski turnuva şarkıları

Listeye Euro 2024’ün resmi şarkısıyla başlayalım. Meduza, OneRepublic ve Leony tarafından seslendirilen turnuvanın resmi şarkısı son dönemin yıldız müzisyenleri tarafından seslendirilse de büyük bir patlama yapamadı. Dünyanın en ücra yerlerinden bile izlenen bu futbol şöleninin YouTube’da sadece üç milyon kez izlenmiş olması düşündürücü. Ülkelerin turnuva boyunca kullanmayı tercih ettiği az sayıda şarkı var. Üstelik bazıları 41 yıllık. Resmi turnuva şarkısından umduğunu bulamayanlara dört farklı önerimiz var.

Hollanda’nın şarkısı Armin van Buuren’den

Resmi şarkıdan sonra rotamızı turnuvanın favorilerinden biri Hollanda’ya çeviriyoruz. ‘Larger Than Life Oranje’ adlı şarkı, Armin van Buuren ve Chef Special tarafından İngilizce seslendirildi. Şarkıya bir de klip çeken ikilinin şampiyonun resmi şarkısından daha başarılı bir çalışmaya imza attıklarını düşünenlerin sayısı fazla. Takdiri dinleyicilere ve futbolseverlere bırakıyoruz. Ancak gerçekler de ortada.

Almanya’nın 41 yıllık seçimi

Euro 2024’e ev sahipliği yapan Almanya da turnuva için şarkı seçen ülkelerden. Seçen diyoruz çünkü ülkede turnuvayla özdeşleşen şarkı özel olarak bestelenmediği gibi pek de yeni sayılmaz. Peter Schilling’in ‘Major Tom’ adlı şarkısı Almanların turnuva boyunca maçlarında kullandığı şarkı olma şerefine nail oldu. 41 yıllık şarkıyı Almanlar benimsese de diğer ülkeleri destekleyen taraftarlar nezdinde pek bir cazibe oluşturamadı.

İskoçya’dan turnuvaya özel şarkı

Turnuvaya takımının yanı sıra şarkısını da gönderen ülkelerden biri de İskoçya. Halihazırda resmi bir milli marşı bulunmayan İskoçya Euro 2024’te ‘Flowers of Scotland’ şarkısını marş olarak kullanıyor. Bunun birlikte bu futbol ülkesi turnuvayla özdeşleşmesini umduğu bir parça yayınladı. The Caledonia Dreams imzalı ‘Clearly Best’ iddialı sözleriyle ülkenin futboldaki başarısına katkı sunmaya çalışıyor. Diğer şarkılarıla kıyaslandığında bu konuda daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Coldplay'in en ham, en acemi hali artık 19 yaşındaColdplay’in en ham, en acemi hali artık 19 yaşında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.